Megfulladt az ételétől egy 23 éves férfi egy tolnai kórházban

2023.04.20. 13:05
A Pécsi Járási Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja egy Tolna vármegyei kórház orvosát és ápolóját.

A vád szerint az egyik nő ápolóként, a másik szakorvosként dolgozott abban a Tolna vármegyei kórházban, ahova 2020. október 24-én este vették fel a sértettet. A férfinél – veleszületett betegsége miatt – nyelési elégtelenség, heveny garatmandula-gyulladás alakult ki, ami esetleges garatreflex-gyengeséggel járt együtt.

A sértettet 2020. október 25-én reggel a kórházban megreggeliztették, ekkor darabos ételt kapott. Édesanyja telefonon érdeklődött az állapota iránt, őt tájékoztatták arról, hogy a beteg megfelelően reggelizett, darabos ételt fogyasztott. Az édesanya közölte a kórházi alkalmazottal, hogy fia csak pépes ételt fogyaszthat, majd erről telefonon tájékoztatta az orvost is. Az orvos feltüntette a lázlapon a sértett speciális táplálkozási igényét.

Az ápoló délután a sértett etetéséhez készült, és észrevette, hogy nincs pépes étel, csak az általános, rizses ragu. Megkérdezte az orvost, hogy megetetheti-e a normál étellel a sértettet. Az orvos ehhez hozzájárult, az ápoló pedig segített a betegnek enni, őt kanállal etette.

A beteg az ebéd elfogyasztása után fulladozni kezdett.

AZ ORVOS MEGPRÓBÁLTA A LÉGUTAKAT SZABADDÁ TENNI, DE BEAVATKOZÁSA ELLENÉRE A BETEG MEGHALT.

A vádlottak megsértették a betegek táplálására vonatkozó szakmai irányelv rendelkezéseit, foglalkozási szabályt szegtek azzal, hogy annak ellenére, hogy ismerték a sértett állapotát, neki nem pépesített, hanem szilárd ételt adtak, illetve erről rendelkeztek.

Az ügyészségi közlemény szerint a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.