A MÁV menetrendjeit is felborítja a német vasutassztrájk

2023.04.20. 19:38
A péntekre beharangozott német vasutassztrájk miatt a német vasúti hálózaton a távolsági és regionális forgalomban jelentős fennakadásokra, hosszabb eljutási időkre lehet számítani. A munkabeszüntetés a csütörtök este Budapestről induló járatokat is érinti – közölte a MÁV.

Az MTI által hírül adott kommüniké mintegy negyedmillió dolgozót képviselő német vasúti szakszervezet, az EVG szerdai közlése szerint pénteken hajnali 3 órától délelőtt 11-ig figyelmeztető sztrájkot tartanak a Deutsche Bahn (DB) vasúttársaságnál és számos regionális vasúttársaságnál.

A Deutsche Bahn azt javasolja utasainak, hogy amennyiben tehetik, halasszák el az utazásukat, illetve tájékozódjanak a DB és a MÁV tájékoztatási felületein és ügyfélszolgálatainál.

A járatok menetrendjei és útvonalai a következők szerint változnak:

  • A csütörtökön este Berlinbe induló EuroNight csak a lengyel határállomásig, Rzepinig közlekedik. A németországi szakaszon Rzepin és Berlin között pótlóbusszal utazhatnak az utasok.
  • A szintén csütörtök este Budapestről induló Kálmán Imre EuroNight stuttgarti vonatrésze csak Salzburgig közlekedik.
  • Pénteken a Németország felé, valamint felől közlekedő Railjet xpress vonatok csak Salzburgig, illetve Salzburgtól közlekednek; a németországi szakaszon kimaradnak. Kivétel ez alól a Keleti pályaudvarról 7:40-kor induló és a Münchenből 13:29-kor induló railjet.
  • A Hungária EuroCity Budapesttől csak Prágáig közlekedik pénteken, míg a Hamburgból Budapestre induló Hungária EuroCity a németországi szakaszán kimarad, csak Prágától közlekedik.
  • A pénteken Stuttgartból Budapestre induló Kálmán Imre EuroNight csak Salzburgtól közlekedik. A vonat Stuttgart és Salzburg között nem jár

Visszaváltás, új jegy vásárlás

Az április 18-ig megváltott, április 21-re Németországba vagy a visszaútra szóló menetjegyek díjmentesen visszaválhatók vagy április 23-ig a jegyen feltüntetett módon felhasználhatók.

Aki új jegyet venne, csak a még meglévők közül válogathat, így előfordulhat, hogy már csak a drágább változatot tudja megvásárolni.

A menetjegy visszaváltását vagy más időpontra érvényesítését a nemzetközi jegypénztárakban, míg az elektronikusan vásárolt jegyek esetében az informacio@mav-start.hu címen lehet kérni.