Navracsics Tibor: Ha Budapest törvényszegést követ el, megszűnik a jó viszony

2023.04.20. 07:14
Navracsics Tibor területfejlesztési és uniós források felhasználásáért felelős miniszter az ATV Egyenes Beszéd című műsor vendége volt, ahol elmondta, szerinte májusban megállapodás születhet. Azt mondta, hogy tragédia akkor sem lesz, ha az év második felében érkeznek meg az uniós források. De azt is kiemelte, hogy szorít az idő. Az újjáépítési alapnál 2026. nyár végére működnie kell a projekteknek, amelyek ebből a pénzből valósulnak meg.

Navracsics Tibor elárulta, júniusban az volt a cél, hogy decemberig szülessen megállapodás, ami kiiktatja azt a veszélyt, hogy forrást vesztünk. A jogállamisági eljárást kell most lezárni, erre volt egy március 31-i határidő, de erről az volt a megállapodás, hogy nem olyan lényeges, a legfontosabb, hogy egy kompromisszumos megállapodás tudjon születni, amelyet mindkét fél elfogad.

A miniszter szerint minden vitás kérdésben közel van már a megállapodás Brüsszellel. A jogállamisági kérdésekben információi szerint közel áll egymáshoz a bizottság és a magyar kormány álláspontja.

Sőt, szerinte Erasmus tekintetében is közel a megállapodás, tehát nem zárja ki, hogy már akár májusban megállapodás szülessen a két fél között.

„Ma magyar diákot nem fenyegeti az a veszély, hogy ilyen programban nem vehet részt, de ha júniusig nem lesz megállapodás, akkor kérdéses, hogy 2024-ben ezt hogyan lehet finanszírozni” – fogalmazott a miniszter az ATV műsorában.

Elmondása szerint a bizottság az összes ügyet egyben tárgyalná, de ő próbálja meggyőzni a másik felet, hogy az Erasmus–Horizont-ügyet külön tárgyalják. Mert szerinte ez nem politikai rendszerekről szóló kérdés, hanem a fiatalokról szól.

A kormány nincs elkésve semmivel

Navracsics állítása szerint az elmúlt három hónapban nagyon hatékonyan tárgyaltak, sőt a legtöbb kérdésben meg is egyeztek. Azt elismerte, hogy egy időre megszakadt a kommunikáció a két fél között, de elutasította, hogy a gyermekvédelmi törvény miatt. A kormány célja, hogy újra magasabb szinten folytatódjon a kommunikáció. A miniszter szerint a kormány egyébként nincs elkésve semmivel. 

Nem történik tragédia, ha az év második felében érkeznek meg a források, de jó lenne, ha minél hamarabb megjönnének

– fogalmazott.

A gyermekvédelmi törvényről kiderült, megvárják az Európai Bíróság ítéletét, de szerinte emellett lehet megállapodás, ő abban bízik, hogy ezt a részt kiveszik a csomagból.

341528007 252878117207778 8491757555857788800 n
Fotó: Navracsics Tibor / Facebook

A magyar kormány számára vannak vörös vonalak

Kiderült, hogy az újjáépítési alap esetében 2026. nyár végére működnie kell a projekteknek, amelyek ebből a pénzből valósulnak meg, vagyis, ha most jönne a pénz, erre „három sovány évünk” lenne Navracsics Tibor szerint.

A kohéziós pénzeknél 2027. december végén jár le a határidő, itt még van idő, de nem sok

– tette hozzá a miniszter.

Kiemelte, hogy ez a pénz jár Magyarországnak, már csak azért is, mert az ország kezességet vállalt azért, hogy Brüsszel felvehesse a pénzt, ami ehhez szükséges.

Ha olyan kompromisszumot tudunk kötni, ami nagy fájdalmat nem jelent és a szuverenitást nem sérti, akkor ezeket meg kell tenni 

– hangsúlyozta. 

Navracsics Tibor kijelentette, hogy a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos eljárásban nem tudni, mit szeretne Brüsszel, de a kormány számára vannak vörös vonalak, amelyeket nem lép át, például, ha valami az alkotmányos rend megváltozását követelné.

Ha Budapest törvényszegést követ el, megszűnik a jó viszony

Navracsics Tibor április 20-án reggel a HírTV vendége volt, ahol beszélt többek között Karácsony Gergely korábbi kijelentéseiről is. Budapest főpolgármestere bejelentette, hogy beperelik a kormányt és nem hajlandó a főváros befizetni a szolidaritási hozzájárulásnak azt a részét, amelyet a főváros nem tart törvényesnek.

Navracsics ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a fejlesztések terén személy szerint ő és főpolgármester jó viszony ápoltak, de ha Karácsony Gergely a törvényszegésre buzdítja a budapestieket, akkor jelentősen nehezebbé válhat az együttműködés.