Az eljárás megszüntetését kezdeményezte a volt helyettes államtitkár ügyvédje

2023.04.21. 06:01
Nagy János, az agrártárca volt helyettes államtitkára egy több mint 2,2 milliárd forintos büntetőügy elsőrendű vádlottja, az ügyészség szerint hűtlen kezelést követett el. Nagy a Székesfehérvári Törvényszéken pénteken tagadta bűnösségét és nem mondott le a tárgyalás jogáról. A büntetőügynek összesen kilenc vádlottja van.

"Nem vagyok bűnös és nem teszek beismerő nyilatkozatot" – jelentette ki pénteken a Székesfehérvári Törvényszéken Nagy János. Az Agrárminisztérium volt helyettes államtitkára nem mond le a tárgyalás jogáról, így az eljárás folytatódik.  

Álláspontom szerint a vádirat hiánypótlással sem pótolható. A vádiratban egymásnak ellentmondó állítások szerepelnek, így indítványozom az eljárás megszüntetését

 jelentette ki a pénteki előkészítő tárgyaláson Csóka Velmira. Nagy János volt helyettes államtitkár ügyvédjének indítványát azonban a bíróság elutasította. 

Az ügyvédnő arra kérte a bíróságot, hogy a tárgyaláson tanúként hallgassák meg a jelenlegi Agrárminisztérium közigazgatási államtitkárát, Andréka Tamást, valamint a Nemzeti Földügyi Központ több vezetőjét is. 

Hat év börtönt kért az ügyészség

Az előkészítő tárgyaláson az ügyészség hat év börtönt és hat év közügyektől való eltiltást kért Nagy Jánosnak. Jelen volt a tárgyaláson a negyedrendű vádlott is, K.Z. Pál is, akinek korábban az ügyészség öt év börtönbüntetést, közügyektől való eltiltást és 1,7 milliárdos pénzbüntetést javasolt. 

Mint azt korábban az Index megírta, a vádirat szerint 2019 első felében Nagy János, az Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkárának utasítására a minisztérium háttérintézménye megbízási szerződéseket kötött ügyvédi irodákkal, illetve más cégekkel. Ennek keretében több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki. A vizsgálatok során kiderült, hogy az ügyvédi irodákkal kötött szerződésekben szereplő feladatokra a minisztériumnak, illetve háttérintézményeinek nem volt szükségük.

Problémás vádirat a bíróság előtt

Bár a másodrendű vádlott, Cs. József a nyomozati szakaszban egyezséget kötött az ügyészséggel, a bíróság ezt nem hagyta jóvá. Ez azt jelenti, hogy a másodrendű vádlott újra visszakerült a vádlottak padjára.

Az ügy negyedrendű vádlottja K. Z. Pál, a földművelési tárca egykori államtitkára korábban úgy nyilatkozott, hogy nem kívánt beismerő nyilatkozatot tenni a Székesfehérvári Törvényszék előtt. A márciusi tárgyaláson feldúltan jelentette ki, hogy nem követett el semmilyen bűncselekményt. Hozzátette: a büntetőügy során részletes vallomást fog tenni.

Az egykori – jelenleg ügyvédként praktizáló – államtitkár és több ügyvéd is kifogásolta a rendőrség nyomozati anyagának minőségét, fércmunkának titulálva azt. K. Z. Pál ügyvédje, Papp Gábor jelezte, hogy az ügy több irata nem állt rendelkezésükre. Ráadásul számos hiányosság van a vádiratban, így

Papp Gábor azt javasolta a bíróságnak, hogy azt küldje vissza az ügyészségnek hiánypótlásra. Az ügyvéd indítványozta az ügy nyomozójának, T. Zsolt rendőr századosnak a beidézését is.