„Már a Holdról is érzékelhető, hogy a kormány mézesmadzagjáról leolvadt a méz”

DSC7758
2023.04.21. 15:07
Pénteken ismét több órán át egyeztettek a tanárok képviselői és a döntéshozók a nagy port kavaró státusztörvény-tervezetről. A Pedagógusok Szakszervezetének tájékoztatása szerint a Belügyminisztérium továbbra is kitart az új jogállás mellett, az érdekképviselet ugyanakkor határozottan azt kéri a kormánytól, hogy a jelenlegi formájában ne terjessze be a módosításokat a parlamentnek. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője lapunkkal azt közölte, nincs miért lefújni a hétfői sztrájkot.

„A munkavállalók jogait érintő korlátozásokban a kormány lényegesen nem változtatna az álláspontján” – ez derült ki a pénteki, Belügyminisztériumban tartott egyeztetésen, melyen a tanárok képviselői és a döntéshozók is részt vettek.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az egyeztetés után kiadott közleményben nyomatékosította, hogy a tárgyaláson elhangzottak ellenére nem hagyják, hogy a tanárok autonómiája tovább csökkenjen, és az oktatásban dolgozók még kiszolgáltatottabbak legyenek.

Mint ismert, a kormány március elején tette közzé a státusztörvény-tervezetet, amely alaposan felkorbácsolta a pedagógustársadalom indulatait. Mint azt ebben a cikkben bemutattuk, az új jogállás értelmében 

  • akár július 15-éig is tarthat a tanév,
  • elhúzódó sztrájk esetén az órarend akár év közben is módosítható lenne,
  • a nevelőtestületi jogkör egyedül a házirend vonatkozásában maradna meg,
  • a próbaidő a maximális 4 hónap helyett akár 6 hónap is lehetne,
  • a felmondási idő két hónap helyett akár hat hónapra is emelkedhet,
  • visszatérne a fegyelmi eljárás, amely akár a havi illetmény hat hónapra szóló, 20 százalékos csökkentésével is járhat,
  • a tanárokat a szabadságról is berendelhetik, és szükség esetén más iskolákba is átvezényelhetik.

A PSZ úgy véli, hogy innen már csak egy lépés a pedagógusok megfigyelése.

„Az egyetlen járható út, ha a tervezet egyáltalán nem is kerül majd a parlamenti képviselők elé, azt a kormány vonja vissza, és azonnal kezdje meg az érdemi tárgyalást az oktatás átfogó reformjáról a szakmai és civil szervezetekkel” – nyomatékosította az érdekképviselet, amely kitért arra is, hogy a tárca szándékosan összemossa a béremelést és a státusztörvény-tervezetet „holott a kettőnek semmi köze egymáshoz, utóbbi csak a kormány bosszúja a reformokat követelő tiltakozások miatt”.

Béremelésnek híre-hamva sincs, már a Holdról is érzékelhető, hogy a kormány mézesmadzagjáról leolvadt a méz. Legalább láthatóvá vált a korbács

– utalt vissza a szakszervezet Orbán Viktor tavaly áprilisi győzelmi beszédére.

Mint ismert, a PSZ korábban a státusztörvény miatt népszavazást is kezdeményezett.

PDSZ: Folytatódnak a tárgyalások, de a sztrájkot megtartjuk

Ahogy arról szintén írtunk, az új jogállás miatt hétfőn munkabeszüntetés és demonstráció is lesz a hazai intézményekben. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja az egyeztetés után azt mondta, hogy sajnos nem vált okafogyottá az április 24-i sztrájk és a tüntetés.

Kijelentését azzal indokolta, hogy a tervezet lényeges elemei maradnak, nem változnak a munkaidőre, a tanítási idő meghosszabbítására, a szabadságjogok korlátozására, valamint a pedagógiai programra vonatkozó elképzelések.

A tárgyalások kedden folytatódnak

– közölte Nagy Erzsébet.

A tiltakozások ellenére a döntéshozók úgy vélik, a státusztörvény a pedagógusokat és a diákokat is előnyös helyzetbe hozza, amellett, hogy lehetőséget ad a tanárok „anyagi és erkölcsi elismerésére”, hozzájárul „a munkavégzés és a családi élet összeegyeztethetőségének elősegítéséhez” is.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)