Eldönthetik a budapestiek: a buszt, metrót, villamost vagy a kormányt finanszírozza-e a város

2023.04.21. 16:12
Karácsony Gergely a Facebook-oldalán jelentette be, hogy májusban és június elején a fővárosi lakosok négy, Budapestet érintő kérdésről dönthetnek. A négy kérdésből kettőt el is árult a főpolgármester. Ezek alapján az emberek kifejthetik véleményüket a szolidaritási adóról, valamint dönthetnek, hogy a főváros mely számláit fizesse be.

Budapest főpolgármestere korábban bejelentette, hogy beperelik a kormányt, és nem hajlandó a főváros befizetni a szolidaritási hozzájárulásnak azt a részét, amelyet a főváros nem tart törvényesnek.

Navracsics Tibor ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a fejlesztések terén személy szerint ő és főpolgármester jó viszony ápoltak, de ha Karácsony Gergely törvényszegésre buzdítja a budapestieket, akkor jelentősen nehezebbé válhat az együttműködés.

Most pedig a főpolgármester a Facebook-oldalán jelentette be, hogy megszervezik az első budapesti lakógyűlést. Ahol négy pontban fejezhetik ki a főváros lakosai a véleményüket. 

Az első kérdés arra vonatkozik majd, hogy „kell-e Budapestnek a jövőben is finanszíroznia a kormányt”. Karácsony Gergely ugyanis úgy érzi, hogy a főváros ezt teszi jelenleg, mert több adót kell fizetnie a településnek, mint amennyi támogatást az államtól kap.

A következő kérdés arról szól, hogy milyen költségét fizesse ki a főváros. Ugyanis a főpolgármester álláspontja szerint a kormányzati elvonások miatt a Főváros nem tudja minden költségét kifizetni.

Így pedig döntenie kell, hogy vagy a kormányzati elvonások befizetését függeszti fel, vagy csökkenti a járatok számát a közösségi közlekedésben, tehát kevesebb buszt, metrót, villamost működtet.

A következő kérdések azonban még nyilvánosak, de a Lánchíddal lesznek kapcsolatosak. Vélhetően a forgalmi rendről dönthetnek majd a lakosok.

A Lánchíd műszaki értelemben már 90 százalékban kész, és nagyjából a költségek 80 százalékát a főváros már kifizette. A híd valószínűleg hamarabb el fog készülni, mint az eredeti határidő. A kormány elvileg hatmilliárd forinttal hozzájárul a felújításához, de ebből még egyetlen forintot sem láttunk. A végleges forgalmi rendről a beruházás befejezése után kell dönteni

– közölte korábban Karácsony Gergely.

Mikor, hogyan, kik?

A lakógyűlésen részt vehet minden 14 évnél idősebb budapesti lakó- vagy tartózkodási címmel rendelkező magyar állampolgár. Akik szavaznak, ezt online vagy személyesen tudják megtenni a Főpolgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán.

Szavazni májustól június 11-ig lehet, amihez hamarosan érkeznek a postaládákba a szavazáshoz szükséges egyéni azonosítók. Arról pedig, hogy ezután mi lesz, a lakógyűlés honlapján lehet olvasni.

A városvezetés a budapestiek döntése alapján fog cselekedni a feltett kérdésekben

– írták a honlapon.