Schadl-ügy: Több száz millió forint sorsa ismeretlen

2023.04.21. 09:39
Kinevezésükért cserébe jelentős összegeket fizettek Schadl Györgynek a végrehajtók, akik még annál az összegnél is nagyobb profitra tettek szert a vád szerint. Hogy hová lett 1,4 milliárd forint, azt nem tudni, és a vádhatóság sem vizsgálta.

Mint ismert, a Fővárosi Törvényszéken hat végrehajtó ismerte be bűnösségét a Schadl–Völner-ügyben, ők kinevezésükért cserébe jelentős összegeket fizettek Schadl Györgynek, a végrehajtói kar elnökének. A sorsukról várhatóan május 4-én születik döntés. 

Az ügyészség szerint Schadl György összesen több mint 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert. A 24.hu beszámolója szerint az érintett végrehajtók ennél is többet kerestek, ugyanis irodáik a megalakulásuk óta több mint kétszer annyi profitot termeltek, mint amennyit a vád szerint végrehajtói kar elnökének fizettek.

Ennek értelmében jelentős összeg, 1,4 milliárd forint landolhatott a végrehajtók zsebében, ám nem látszik pontosan, hova lett a pénz. 

A lap információi szerint a végrehajtók között van olyan, aki fél évvel Schadl György bebörtönzése után csaknem 180 millió forintot vett fel papíron az irodájából, miközben a bíróság előtt úgy nyilatkozott, autóalkatrész-kiszállítóként dolgozik.

Egy másik vádlott pedig beismerte, hogy több mint 197 millió forintot juttatott a végrehajtók elnökének, ám úgy fogalmazott, sokkal rosszabb anyagi helyzetbe került, mint korábban volt. Ez azért érdekes, mert az ő végrehajtói irodája három év alatt 434 millió forint profitot termelt, vagyis több mint kétszer annyit, mint amennyit Schadlnak fizetett a vallomása szerint.

A bűnösségüket beismerő végrehajtók irodái 2022 tavaszán összesen 740 millió forint osztalék kifizetéséről döntöttek. Ugyanakkor az nem világos, hogy valóban akkor történt-e kifizetés, vagy már korábban osztalékelőlegként kivették-e a pénzt a végrehajtók – írja a 24.hu.

A lap arról is említést tesz, hogy

a nyomozati anyagokban nem találtak utalást arra, hogy a vádhatóság vizsgálta volna, mi lett a végrehajtói irodák profitjával,

így azzal a csaknem 1,4 milliárd forinttal, ami a hivatalos beszámolók szerint a vád alá helyezett végrehajtóknál landolt.

Az évtized korrupciós pere

A vádirat szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2018 májusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával. Ennek keretében Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig 25 millió forintot, összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta.

Boros Gábor, a Központi Nyomozó Főügyészség osztályvezető ügyésze a február 17-i előkészítő ülésen a vádat ismertetve elmondta, hogy Schadl György rendszeresen, „fizetésként” adott pénzt Völner Pálnak azért, hogy az akkori államtitkár folyamatosan rendelkezésére álljon.

VÖLNER A VÁD SZERINT ALKALMANKÉNT KETTŐ–ÖTMILLIÓ FORINTOT VETT ÁT, ÉS A PÉNZÉRT „CSERÉBE” KÖZREMŰKÖDÖTT EGYEBEK MELLETT ABBAN, HOGY SCHADL JAVASLATÁNAK MEGFELELŐ EMBEREKET NEVEZZENEK KI VÉGREHAJTÓNAK, ILLETVE VÁLLALTA PÉLDÁUL AZT IS, HOGY ÁLLAMI PÁLYÁZATI TÁMOGATÁST SZEREZ SCHADL EGYIK CÉGE SZÁMÁRA.

Az ügyész szerint Schadl maga is pénzt kapott azoktól az emberektől, akiket a végrehajtói pozícióba segített, és összesen több mint 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert. Az ügyészség indítványozta, hogy beismerés esetén négy terhelt letöltendő szabadságvesztést, pénzbüntetést és közügyektől eltiltást; tizenöt terhelt pedig próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést, egy személy pedig pénzbüntetést kapjon.