Vitézy Dávid a MÁV-ról: Ha ez megtörténik, az egész rendszer összeomlik Kelet-Magyarországon

DSC1350
2023.04.21. 12:08
Vitézy Dávid korábbi közlekedésért felelős államtitkár egy Facebook-bejegyzésben adott hangot annak, hogy a MÁV évtizedes távlatban nem látott pályaállapot-romlással tervez a vasúti fővonalakon a következő menetrendi évre.

Mint írta, régóta követi a MÁV ügyeit, de ilyet még talán sose látott: a vasúttársaság nyilvános segélykiáltást fogalmaz meg, a laikus közönség számára is szépen kimunkált, könnyen érthető infografikákon elmagyarázva, hogy évtizedes távlatban nem látott pályaállapot-romlással terveznek a vasúti fővonalakon a következő menetrendi évre.

Tehát: még nem történt meg, de már tudják előre, és ezzel tervezik a jövő évi menetrendet

– emelte ki Vitézy Dávid.

Mint fogalmazott, az ábra szerint Magyarország kiemelt vasúti fővonalain nőne a menetidő, többek között Szeged felé 13, Nyíregyháza felé 5, Miskolc felé 7 perccel lassulnának az InterCityk és persze minden más vonat is. Ez azonban azt is jelentené, hogy nem csak ennyit lassulnának a vonatok, hanem a teljes kelet-magyarországi ütemes menetrend összeomlana, a csatlakozási rendszereivel együtt – tette hozzá.

Tehát ha ez tényleg megtörténik, szinte teljes Kelet-Magyarországon az utasszám visszaesése és az utazási idő növekedése lényegesen nagyobb lesz annál, mint amit önmagában egy 5–13 perc késés okozna.

Vitézy Dávid a bejegyzésben közölte azt is, hogy évtizedek óta sokan dolgoznak az országos ütemes vasúti menetrend létrejöttén, amely mára az utasok széles köre előtt bizonyított. Nem lehet és nem szabad belőle visszalépni – fogalmazott.

Hozzátette: külön érthetetlen, hogy az elmúlt két évtizedben európai uniós forrásokból teljesen felújított vasútvonalakon is megjelennének a lassújelek, például a Budapest–Debrecen fővonalon. Kiemelte, hogy cikkek is születtek arról, miszerint a MÁV vezetése tavaly a háború nyomán elszállt energiaárak, idén pedig az új bérletek miatt várható jelentős bevételkiesés miatt eshetett ennyire kétségbe. „Csak abban bízhatunk, hogy ez a vészjelzés értő fülekre talál, és az igen borús jóslat nem válik valóra” – írta.

(Borítókép: Vitézy Dávid 2021. október 20-án. Fotó: Gombkötő Emma / Index)