Újraválasztották a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökét

2023.04.22. 15:55
Újabb hároméves ciklusra Brenzovics Lászlót választották a szervezet elnökévé szombaton a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) 33. tisztújító közgyűlésén.

Brenzovics László elhagyta Ukrajnát azt követően, hogy 2020 végén az ukrán titkosszolgálat kommandósok bevetésével házkutatást tartott ungvári otthonában és több, az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Központhoz köthető intézményben. Emiatt csak online tudott részt venni a rendezvényen.

Az elmúlt időszak eseményeiről szóló elnöki beszámolójában az elnök történelmi tettként értékelte, hogy a háború ellenére sikerült a KMKSZ alapszabályának megfelelően lebonyolítani a tisztújítást a legnagyobb, több mint harmincezer tagot számláló kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetben. Brenzovics László emlékeztetett arra, hogy a megyei tanács (közgyűlés) nyolc tagot számláló KMKSZ-frakciója közül négy képviselő ellen jelenleg is koholt vádak alapján bűnügyi eljárás zajlik, ennek ellenére eredményes a munkájuk.

Kiemelte: az idei év végéig magyarországi támogatással befejeződik a Beregszász melletti makkosjánosi hulladékfeldolgozó üzem építése. A kárpátaljai magyarok támogatásában rendkívül fontos szerepet játszó KMKSZ Jótékonysági Alapítvány pedig a mai napig

közel félmillió szociális pályázatot kezelt.

Brenzovics László aláhúzta az oktatás döntő szerepét a kárpátaljai magyarok szülőföldön való megmaradásában, külön megemlítve, hogy a háborús körülmények ellenére valamennyi magyar óvodai csoportban, illetve iskolai osztályban jelenléti anyanyelvi oktatás folyik. Sajnálatosnak nevezte, hogy az ukrán szervek a háború ellenére erőteljesen igyekeznek szűkíteni oktatási, nyelvi jogainkat.

Ezzel kapcsolatban a KMKSZ eljuttatta az álláspontját a Velencei Bizottsághoz, az ENSZ és az Európa Tanács illetékes szerveihez.

Úgy tűnik, mintha valakik nem integrálni, hanem asszimilálni vagy elüldözni szeretnének bennünket

– fogalmazott Brenzovics László, majd hozzátette: ez nem fog sikerülni, mert mi ragaszkodunk a magyar nyelvű oktatáshoz Kárpátalján, soha nem fogjuk hagyni a templomot és az iskolát.

A tisztújító közgyűlés küldöttei ellenszavazat nélkül újabb három évre Brenzovics Lászlót választották a KMKSZ elnökévé, akinek ez lesz a negyedik ciklusa a szervezet élén.