Megmérgezik a ragadozó madarakat Mórahalomnál

2023.04.22. 07:39
Mérgezett csirkehúsokat szórt szét valaki a Csongrád-Csanád vármegyei városban. A csalétek számos védett ragadozó madarat ölt meg. Az illetékes nemzeti park dolgozói nagy erőkkel dolgoznak az ügy megoldásán.

Összesen nyolc védett ragadozó madár tetemét találta meg a Kiskunsági Nemzeti Park kutyás keresőegysége pénteken. Az állatokat megmérgezték, a mérget csirkehúsba rejtve szórták szét Mórahalomnál.

A 24.hu információi szerint 

az elhullott madarak többsége a Magyarországon védett barna rétihéja és egerészölyv voltak.

Az elmúlt években rendszeresen történtek ehhez hasonló esetek.

A mérgezés általános oka, hogy valaki a környék egy adott állatfaját szeretné kiíratni, mint például a háztáji szárnyasokra vadászó rókát. Azonban a mérgezett csalétek a környék összes ragadozó állatát megöli.

A lap emlékeztet, a mérgezett húsok kihelyezése négyféle bűncselekményt foglal magába: 

  • méreggel való visszaélést,
  • orvvadászatot,
  • állatkínzást és,
  • amennyiben áldozata fokozottan védett faj egyede, természetkárosítást.

Volt, hogy százezer állat halt meg mérgezésben

Két évvel ezelőtt, 2021-ben nyolcezer hektáron mérgezték a vadállományt, valaki olyan idegméreggel gyilkolta az állatokat Hatvan, Tura és Galgahévíz környékén, amely még az ember szervezetére is káros.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Kiskunság Nemzeti Park Igazgatósága megállapították, hogy közel 8000 hektáron helyeztek el csalétkeket. 

Összesen a 114 mérgezett állatot és 132 csalétket sikerült megtalálni.

A kár jelentősnek számított, hiszen az áldozatok között 8 védett állatfaj 93 egyede: 76 barna rétihéja, 7 egerészölyv, 3 holló, 2 barna kánya, 2 erdei pityer, 1-1 hamvas rétihéja, rétisas és aranypettyes bábrabló bogár szerepelt, a természetvédelmi kár meghaladta a 6,5 millió forintot.

Emellett mérgezés áldozata lett négy háziállat: két kutya és két macska is, továbbá három vadászható faj 11 egyede: nyolc róka, két dolmányos varjú és egy szajkó is.