Újabb vadállatok vándorolhatnak Magyarországra a kilőtt farkas után

2023.04.22. 18:38
A medveotthon állatgondozója úgy gondolja, hogy a bőséges táplálék és a kedvező adottságú élőhelyek miatt a jövőben egyre több, külföldről érkező farkas és medve fog szerencsét próbálni hazánkban.

A Svájcból egészen Magyarországig kóborló, M237 jelzésű farkast Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében lőtte ki egy vadász. Az eset széles körű felháborodást keltett, és mint írtuk, büntetőeljárás is indult az ügyben, melyről azóta számos álhír is terjedni kezdett.

A Ripost felkereste a Veresegyházi Medveotthont, melynek fő állatgondozója, Horvát László arról beszélt a lapnak, hogy a szomorú sorsú fiatal állat minden bizonnyal élőhelyet és társat keresett magának Magyarországon.

Mint mondta, az Északi-középhegységben máig találhatók olyan kiterjedésű, kevésbé zavart erdők, amelyek megfelelőek a farkasok számára akár hosszú távú élőhelynek is. Ezeken a tájakon kellő mennyiségű táplálék található, ezért joggal feltételezhetjük, hogy huzamosabb időre is megtelepedhetnek ott farkasok – magyarázta a Ripostnak Horvát László.

Jöhetnek a medvék is

Valószínű, hogy a jövőben újabb farkasok vándorolnak hozzánk akár Szlovákia, akár Románia irányából. Erre nemcsak a farkas, de egyre inkább a medve vonatkozásában is fel kell készülnünk, hiszen a számukra kedvező adottságú területeken foglalnak területet ezek az állatok – mondta el a fő állatgondozó, majd hozzátette, hogy

az M237-eshez hasonló magányos farkasok nem támadnak emberre.

Leginkább olyan helyeken jelenthetnek problémát, ahol extenzív állattartással foglalkoznak. Mivel a farkas opportunista állat, a legkönnyebben megszerezhető táplálékot preferálja – emelte ki Horvát László.