Itt a megoldás: így lenne korlátozható a TikTok Magyarországon?

GettyImages-527443572
2023.04.22. 06:21
Az Országgyűlés Népjóléti bizottsága egy-két héten belül tárgyalhatja az LMP gyermekvédelmi javaslatát, amely szerint fel kellene emelni a TikTokhoz való csatlakozás korhatárát 18 éves korra – tudtuk meg Kanász-Nagy Mátétól, az LMP frakcióvezető-helyettesétől.

Mint arról beszámoltunk, az LMP nemrégiben kezdeményezte a TikTok betiltását a 18 éven aluliak számára. Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese az Indexen megjelent, „Tiltsuk be a TikTokot 18 éves kor alatt!”című véleménycikkében amellett érvelt, hogy kiemelten foglalkozni kell az online világ szabályozásával, „szembe kell menni a liberális megközelítéssel is”, számos korlátozásra és tiltásra van szükség. A felvetésre ellenzéki pártok és a Fidesz-frakció is reagált.

Mások is egyetértenek az LMP-vel

Kanász-Nagy Máté az Indexnek azt mondta, hogy személyesen is pozitív visszajelzéseket kapott az ellenzékből. Mások is egyetértenek azzal, hogy vizsgálni kell a vizuális környezetszennyezés hatásait, vagyis azt, hogy a káros tartalmak, pár másodperces videók miként kötik le a gyermekek figyelmét, mennyire befolyásolják a valós kulturális értéket képviselő tartalmak fogyasztását.

Március 31-i dátummal a gyermekvédelem témájában az LMP egy hétpontos határozati javaslatot nyújtott be, amely szerint az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy

  1. sürgősen vezessen be kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálatot minden, a gyermekvédelmi, illetve oktatási, nevelési és egészségügyi intézményrendszer valamelyikében kiskorú, illetve fiatalkorú személyekkel kapcsolatos feladatokat ellátó munkavállaló részére, ideértve a nevelőszülőket is,
  2. szigorítsa a kiskorúak, fiatalkorúak internetes pornográf tartalmakhoz, továbbá a közösségi oldalakhoz való hozzáférését kötelező azonosítással, valamint a TikTok nevű közösségi alkalmazáshoz való csatlakozás korhatárának 18 éves korra történő felemelésével,
  3. jelentős mértékben szigorítsa a büntetését azon személyeknek, akik a rájuk bízott kiskorúakhoz szexuális abúzus szándékával közelednek, vagy erre utaló nyilatkozatot tesznek,
  4. tegye kötelezővé a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális cselekményt végrehajtó, vagy arra biztató személyek kötelező gyógykezelését,
  5. indítson tájékoztató programot a szülőknek arról, hogyan védhetik meg gyermekeiket a szexuális internetes tartalmaktól, internetes zaklatásoktól,
  6. az oktatási rendszer minden intézményében, ahol kiskorúak oktatása folyik, írja elő kötelezően a gyermekek és a szülők felvilágosítását az esetleges szexuális zaklatások megelőzésével, az ilyen cselekmény bejelentésével, jogi következményeivel kapcsolatban,
  7. társadalmi célú hirdetésekben hívja fel a figyelmet a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélések megelőzésre és az ilyen cselekmények jelzésére.

Lapunk megkeresésére válaszul a Momentum, a Jobbik – Konzervatívok, a Párbeszéd – Zöldek és az MSZP is értékelte az LMP tiktokos tiltással kapcsolatos javaslatát. A Fidesz-frakció röviden közölte: számos más gyermekvédelmi javaslat mellett az LMP felvetését is megvizsgálják, és képviselőcsoportjuk ki fogja alakítani az álláspontját.

Visszaszóltak a Jobbiknak

„Az, hogy szakpolitikai vitákat folytatnak le az ellenzéki pártok, fontos és előremutató” – reagált Facebook-oldalán Kanász-Nagy Máté a pártreakciókra.

Az LMP egyetért azzal, hogy az információs technológiai ipar domináns vállalatai az elmúlt 15 évben az emberi kapcsolattartás alapvető infrastruktúrájává váltak, de az ellenzéki párt szerint a digitális gazdaság piaca a mai napig alulszabályozott, a nemzeti kormányok vagy a nemzetek feletti szervezetek hatóságai csak távolról követik a piac gyors fejlődését.

A Momentum által felvetett javaslatok fontosak és előremutatóak, és teljes mértékben egyetértünk a szabályozási környezet létrehozásával, de a probléma pont magával a szabályozási környezettel van: hol húzzuk meg a határát a tagállami, uniós vagy esetleg valamiféle globális regulációnak. És ettől függetlenül sem adnak választ azokra a kérdésekre, hogy egyes platformok – mint például a TikTok – túlzott szexualitást sugároznak, evészavart okozhatnak, növelik a depresszió kialakulásának esélyét. A mi javaslatunk ezekről a nagyon is konkrét problémák elleni fellépésről szól

– fogalmazott Kanász-Nagy Máté a bejegyzésében.

Azt is hozzátette: ha ezeknek a konkrét problémáknak a megoldására tett javaslataik a boomerséget jelentik, ahogy azt a Jobbik állította, akkor az LMP vállalja ezt.

Ha boomerség fellépni a gyermekkori bullyinggal, az agresszióval, az önsértéssel, az öngyilkossági hajlandósággal szemben, és ezekre megoldásokat kínálni, akkor szembenézünk az egyébként mindig roppant fiatalos Jobbik – Konzervatívok értékítéletével is

– jegyezte meg az LMP frakcióvezető-helyettese.

A Momentum szerint nemzetállami helyett európai szintű óriásplatform-szabályozásra van szükség. Az Indexnek küldött válaszában a párt ismertette a hétpontos javaslatcsomagját. Fontosnak tartanák például, hogy az óriásplatformok előzetesen mérjék fel, milyen módon lehet visszaélni a felületeikkel, és tegyenek jelentést a hatóságoknak a kockázatokról.

A Jobbik – Konzervatívok technikailag megvalósíthatatlannak és betarthatatlannak nevezte az LMP-s javaslatot. Közleményükben azt is hozzátették: a digitális korban az ilyen tiltások kontraproduktívak. „Azt viszont valaki mondja meg: mikor lett az egykor fiatal és haladó LMP-s közösségből boomer?” – tette fel a kérdést az ellenzéki párt.

Nem utasíthatják el a kormánypártok?

Kanász-Nagy Máté Facebook-oldalán kifejtette: összességében az az álláspontja az LMP-nek, hogy a gyermekvédelem bizonyosan nem a TikTok vagy más közösségi platformok 18 éven aluliaknak történő betiltásával kezdődik, és nem is ott fejeződik be, ez egy fontos, de nem kizárólagos része a folyamatnak.

„Az esélyteremtő szociálpolitikai intézkedések, az állami gyermekvédelmi rendszer megerősítése, a szektorban dolgozók egzisztenciális megbecsülése, a szülőknek, gyerekeknek szóló tájékoztató programok elindítása mind olyan kormányzati feladat, amiben nem olcsó propagandára, hanem konkrét, érdemi és azonnali lépésekre van szükség. Ha már az elmúlt 13 évben ezek elmaradtak” – közölte az LMP frakcióvezető-helyettese.

Az Indexnek azt mondta, hogy a tiktokos tiltás technikai megoldása a személyigazolványos azonosítás lehet, azaz

igazolnia kellene magát és a korát annak, aki hozzá akar férni a videómegosztó platformhoz.

Kanász-Nagy Máté bízik benne, hogy az LMP-s gyermekvédelmi javaslatot támogatják majd a kormánypártok, mivel szerinte kellemetlen lenne a Fidesz–KDNP-nek, ha az eddigi érvrendszerükkel szembemenve elutasítanák azt.

A zöldpárt javaslatára és Kanász-Nagy Máté véleménycikkére az Indexen „Nemzeti platformtörvény a megoldás, nem a TikTok betiltása” címmel válaszolt Tóth Máté energiajogász, közgazdász, tanár, a közjog és fogyasztóvédelmi jog szakértője, itt olvashatja.

(Borítókép: In Pictures Ltd. / Corbis / Getty Images)