Rossz hírt kaptak az allergiások, máris berobbant a pollenszezon

2023.04.24. 10:14
Hetekkel korábban kezdődött az idei pollenszezon idehaza. Elsősorban a nyír és a platán vált ki allergiás reakciókat, de már a fűfélék allergénjei is megjelentek a levegőben.

A következő időszakban magas lesz a pollenterhelés, így az arra érzékenyeknek már szedniük kell a gyógyszereiket, közölte a népegészségügyi központ.

A szokásoshoz képest egy hónappal korábban köszöntött be a pollenszezon, sokan már most fújják az orrukat, tüsszögnek, viszket a szemük. Jelen pillanatban a nyír és a platán pollenkoncentrációja magas a levegőben, ez az első nagy pollencsúcs, közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) környezet-egészségügyi szaktanácsadója – írja a hirado.hu.

„Aki allergiás, az figyelje az országos pollennaptárt is, és az általa ismert allergén esetében, amire ő allergiás, kezdje el a gyógyszerek szedését, általában azt mondjuk, hogy két héttel a virágzás előtt. Természetesen azt ajánljuk, hogy kérje ki a kezelőorvos tanácsát, hogy milyen gyógyszert érdemes szedni” – tanácsolta Páldy Anna.

Az NNK előrejelzése szerint a következő időszakban magas lesz a pollenterhelés. Az allergiára hajlamos embereknek most tanácsos kerülni a fás kirándulóhelyeket, a kerti munkavégzés vagy kaszálás sem ajánlott az esetükben.