Ungár Péter meglepőt mondott: „Ami tegnap a Karmelitánál történt, csak árt a pedagógusoknak”

DSC7837
2023.04.25. 11:35
Az LMP vezetője egy Facebook-posztban fejtette ki véleményét arról a demonstrációról, amely a Miniszterelnökség épületénél történt hétfőn. Ungár Péter azt írta: nem vitás, hogy a pedagógus helyzete tragikus, de ezek az akciók nem segítenek rajtuk.

Hétfőn a helyszínen követtük a pedagógusok demonstrációját a Kálvin téren, amelyet követően egy spontán tüntetés szerveződött a Miniszterelnökség elé is. Az utóbbi akció közben dulakodás alakult ki a tüntetők és a rendőrök közt, mire az utóbbiak a könnygázt is bevetették. Az eseményről készült helyszíni fotókat itt lehet megtekinteni.

Ungár Péter most erről az akcióról írt bejegyzésében. „Kevés élő magyar ember tudná vitatni azt, hogy a pedagógusok bérhelyzete tragikus. Az Orbán-kormány tudatos politikája, hogy az államnak dolgozó munkavállalókat megélhetésében és jogaiban sanyargassa, igaz ez a pedagógusokra, a szociális szektorban dolgozókra, az egészségügyi szakdolgozókra vagy a rendvédelmi dolgozókra” – kezdi posztját az LMP társelnöke.

Hozzátette, hogy a politika feladata lenne a bérrendezés, „ráadásul hazug az az állítása a kormánynak, hogy az EU miatt nincs pénz a pedagógusok béremelésére: ez a pénz megvan, csak magukra költik a pedagógusok helyett” – vélekedett Ungár Péter. Ezután azonban kritizálni kezdte a hétfői demonstrációt.

Minden ellenzéki politikusnak ezért a pedagógusok ügye mellett, a pedagógusok mögött kell állnia. De nem a pedagógusok előtt. Viszont ami tegnap a Karmelitánál történt, csak árt a pedagógusoknak

– fogalmazott.

Szerinte az ellenzék rosszul végzi a dolgát

A politikus hozzátette: „persze lehet azt a kényelmes álláspontot képviselni, hogy mi mindent jól csinálunk, csak a propaganda elferdíti a csodás teljesítményünket, de a számok nem ezt mutatják:

a legutóbbi országgyűlési választáson ugyanis már azt is elértük, hogy olyanok fordultak el tőlünk hatalmas számban, akik nem a propagandából tájékozódnak

– írta Ungár Péter. 

Ezután azzal folytatta: „Én egy pillanatig nem akarok úgy tenni, mintha az elmúlt négy év kudarcában nem lenne felelősségem. Megvan nekem is, és megvan a pártomnak is. De mi legalább tényleg próbáljuk nem megismételni, hanem kijavítani a hibákat.

Ezért mi nem fogjuk egy lapon említeni azt az elképesztő drámát, ami az oktatásban, a pedagógusokkal zajlik azzal, hogy kordonok vannak a Karmelitánál. Nem fogjuk elfoglalni a színpadot, a híreket a pedagógusok elől, még akkor sem, ha így lemondunk négy címlapfotóról és kétezer lájkról. Nem fogunk rászervezni a pedagógusok megmozdulására. Mert ez nem képviselet, hanem önzés, és ezt a választók nagyon pontosan el tudják választani. Egyszerűen semmi köze egyes ellenzéki szereplők vágyának, hogy belekerüljenek az újságba, ahhoz, hogy többet keressenek a pedagógusok

– szögezte le a politikus, majd felsorolta költői kérdéseit: „A tegnapi demonstrációnak mi köze volt a pedagógusokhoz? Milyen, az öncélon túlmutató üzenete volt? Milyen öncélon túlmutató üzenete volt egy végzős gimnazista lány fiatal korából adódó önreflexió hiányát felhasználni arra, hogy menő forradalmárnak tűnjünk?”

Arra az ellenérvre, miszerint „ők legalább csinálnak valamit”, és hogy az LMP lenne „őfelsége ellenzéke”, Ungár Péter azt írta: „A valóságban őfelsége semmi mást nem szeretne jobban, mint hogy mindent pontosan ugyanúgy csináljon az ellenzék, mint eddig, mert akkor biztos a győzelem.

Ácsoljunk újra színpadot, ne engedjünk fel senkit, adjuk egymásnak a mikrofont, mondjuk el ugyanazt az egy mondatot különböző jelzőkkel ötvenszer. Viszont én biztos vagyok abban, hogy az ellenzéki választók többsége kicsit kevesebb hisztit, forradalmárcosplayt, magamutogatást vár el tőlünk

– írta, majd azzal zárta posztját: „A mi feladatunk az lenne, hogy bebizonyítsuk a többségnek, hogy a pedagógusok bérére megvan a pénz. De így nem fog menni. Ez egy paródia. Vegyük tudomásul, kedves ellenzéki kollégák, magunknak már nem árthatunk ezzel, az ügynek még igen.”

(Borítókép: Ungár Péter 2023. április 11-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)