A dulakodásig fajuló tüntetés után újra egy asztalhoz ültek a pedagógusok a kormány képviselőivel

ZS 7899
2023.04.25. 14:25
A kordonbontásba és dulakodásba torkolló tüntetés után kedd délelőtt újabb egyeztetésen vettek részt a tanárok képviselői a Belügyminisztériumban. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is ott volt a meghívottak között, a tárgyalás után ügyvivőjük számolt be „az igencsak csekélynek mondható eredményekről”.

„Túl vagyunk az újabb látszategyeztetésen. Azért mondom, hogy látszategyeztetés, mert soha nincs jelen az a személy vagyok azok a személyek, akikkel meg lehetne állapodni bármiben" – jelentette ki a PDSZ Facebook-oldalán Nagy Erzsébet. Az érdekképviseleti csoport országos választmányi tagja a Belügyminisztérium (BM) épülete előtt minden bizonnyal Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárra és a tárcavezetőre, Pintér Sándorra utalt.

Kedd délelőtt Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár immár harmadik alkalommal egyeztetett a tanárokkal a státusztörvényről. Mint ismert, az új jogállás alaposan átírná a köznevelésben dolgozók munkajogi helyzetét, valamint a szakszervezetek és az oktatási intézmények működését. A részletekről itt írtunk bővebben.

A PDSZ tájékoztatása szerint egyelőre kisebb engedmények vannak, de a BM alapvetően ragaszkodna a tervezet lényegi elemeihez.

Nagy Erzsébet példaként említette, hogy a kormány az átvezényelhetőséggel kapcsolatban olyan kitételt tenne, miszerint csak azok a tanárok lennének áthelyezhetők másik intézménybe, akiknek nincs alsó tagozatos gyermekük.

A tárca az egyeztetésen jelezte azt is, hogy azzal a szabállyal, mely szerint nagy volumenű sztrájk esetén a tanítás átszervezhető lenne, nem az volt a szándékuk, hogy a munkabeszüntetéseket ellehetetlenítsék.

Csak a jogszabályi kereteit akarják megteremteni annak, hogy ha vészhelyzet van, akkor gyorsan lehessen lépni. De szerintünk erre nem kell külön törvény, egy vészhelyzet nyilván rendkívüli lépéseket kíván

– fogalmazott az érdekvédő, majd megjegyezte: kérték azt is, hogy a státusztörvény-alapú továbbfoglalkoztatás ne automatikusan történjen.

„Továbbra sem ismertek ugyanakkor a jogviszony-megszüntetés részletei, igaz, az legalább elhangzott, hogy többhavi végkielégítésben gondolkodnak, és terveik szerint nem a januári fizetés fogja az alapot képezni, hanem a jogviszony megszüntetése előtti bér” – fejtette ki Nagy Erzsébet, aki végül hozzátette: a minimális elmozdulások ellenére továbbra is elutasítják a státusztörvényt.

A következő egyeztetés május 2-án lesz a Belügyminisztériumban.

A Karmelita előtt is hangot adtak nemtetszésüknek

Mint arról korábban beszámoltunk, hétfő reggel sztrájkkal indult a nap az iskolákban, a változást akarók pedig délutánra tüntetést is hirdettek a fővárosba.

A tömeg először a Belügyminisztériumhoz vonult, ahol leginkább azt skandálták: „Pintér, gyere ki!” Ezt követően a résztvevők spontán elindultak a Karmelita kolostorhoz, ahol már tartott a Momentum legújabb kordonbontása. Az esemény végül dulakodásba torkollott, a rendőrség könnygázt is bevetett.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)