Ballonozással búcsúzhatnak a kórházban töltött időtől a gyerekek

3X9A5140
2023.04.26. 16:10
Évente ezer, hosszabb kórházi ápolásra szoruló gyermek „betegséget elengedő” ballonozással búcsúzhat a Bethesda Gyermekkórházban eltöltött időtől. A kezdeményezés keretében a jövőben minden, két hétnél tovább kórházban gyógyuló gyermek a Városliget ballonkilátójában emelkedhet a magasba egy szülője és gyógyítója társaságában, ezzel megkönnyítve a búcsút a fájdalomtól.

A Városliget szélén található Bethesda Gyermekkórház kórtermeinek fele a Liget felé néz, a beteg gyerekek számára a Szinyei-festményt idéző ballon a gyógyulás, a kórházból való szabadulás jelképévé vált. A most létrejött együttműködésnek köszönhetően évente akár ezer, hosszabb kórházi ápolásra szoruló gyermek „betegséget elengedő” ballonozással búcsúzhat a kórháztól.

 „A ligethasználók számára a piros-fehér csíkos Szinyei ballon elsőként a Nagyjátszótéren jelent meg, amelyet eddig több mint kétmillióan látogattak meg, és bízunk benne, hogy a Bethesda Gyermekkórházban meggyógyított gyermekeket itt is viszontláthatjuk majd” – mondta el Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. 

A gyógyulás, a hazatérés öröme nem mindig egyértelmű, a rítusok, a búcsú, a való világba való visszaemelkedés nagyon fontos a gyerekek pszichés gyógyulásában, a ballonozással pedig egy új reményt nyújtó hagyományt szeretnének teremteni a kórházban. Az együttműködés keretében a kórházban működő speciális terápiás csoportok, krónikus táborozó kisbetegek is ajándékba kapják a terápia végeztével a közös élményt gyógyítóikkal az alkalmas időjárási viszonyok idejére beváltható voucherrel.

„Családbarát módon gyógyítani nemcsak azt jelenti, hogy a kórházban mindent megteszünk a gyerekekért a gyógyulás ideje alatt, hanem vissza is vezetjük őket az életbe, a kortársaik közé. Ez különösen fontos egy nagyégett fiatalnál vagy hosszan rehabilitált gyermeknél. A Bethesda Gyermekkórházban évente 160 ezer gyermeket gyógyítunk, 12 ezret fekvőbetegosztályainkon, utóbbiak közül mintegy ezren hosszabb ideig tartózkodnak nálunk. Számukra különösen fontosak a szimbólumok, a megállók, az ünnepek, ettől lesz maradandó a testi-lelki gyógyulás. Ezért is volt nagy öröm, amikor pozitív visszhangra talált ötletünk a Városliget és a BalloonFly vezetői körében” – vallja Velkey György János, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

Az Index kérdésére az intézmény vezetője elmondta, hogy a nagyégett fiatalok több hónapot is eltölthetnek az égésintenzív osztályukon, szintén hónapokig tarthat a terápiája a krónikus fájdalommal vagy gyulladásos bélbetegségben szenvedő fiataloknak, de egyes neurológiai problémák kezelése is hosszabb időt vehet igénybe.

„A mai betegségelengedő búcsún részt vett nagyégett fiatalunk, aki magasfeszültségű égés miatt több mint 100 napot töltött kórházunkban, volt egy kislány, akit Guillain–Barré szindrómával kezeltünk, velünk tartott egy epilepsziás kis betegünk, egy súlyos gyulladásos bélbetegségben (colitis ulcerosa) szenvedő nagylány és egy cerebrovaszkuláris (agyi ereket érintő) betegséggel küzdő kis beteg is”– részletezte lapunknak Velkey György János.

„A 120 évvel ezelőtti légi attrakció visszatérésével színvilágában Szinyei Merse Pál ikonikus festményét idéző léghajó Budapest egyik új, vidám jelképévé vált, ami gyakran mosolyt csal az arcokra, különösen a gyermekek fogadják izgatott örömmel látványát. Ezt a pozitív energiát a gyermekek gyógyulásának szolgálatába állítjuk. Bízunk benne, hogy sokaknak ad ez bátorságot az egészséges jövőhöz, amihez az adományozók is hozzájárulhatnak” – mondta el Nagy Balázs, a BalloonFly ballonkilátót üzemeltető BallonKilátó Zrt. cégvezetője

A léghajó reményt ad a gyógyulásra

Nem is olyan könnyű elhagyni a kórház falait, ha heteket, hónapokat tölt el ott a beteg gyermek. Csáky Soma 105 napot töltött nagyégettként a Bethesda égésintenzív osztályán, ő is az elsők között emelkedhet a magasba.

A kórházat ott hagyni egyben nagyon jó érzés volt, mert nem voltam otthon már három és fél hónapja, másrészt meg fura volt, hiszen a kórházban be volt táblázva a napom, tudtam, mikor jönnek a gyógytornászok, na meg a kedves nővérek, doktorok mindig beköszöntek. Persze hazamenni nagyon jó volt, végre visszatérni az otthoni környezetbe, és én akkor jöttem rá, hogy ezt tényleg túléltem. A ballont nézni az ablakból mindig megmosolyogtató volt, és arra gondoltam, mi mindent látni onnan fentről

– mondta a gyógyult gyerek. 

„A ballon ezeknek a gyerekeknek a külvilágot jelenti, amelyet láthatnak a kórtermekből, amely reményt ad, hogy visszatérhetnek a normális, korábbi életükbe. Van mit várni, van mivel motiválni őket. A ballon állandósága, mivel naponta többször felszáll, egyfajta látványosság is nekik a kórházban, s reményt ad, hogy egyszer ők is felszállhatnak gyógyultan” – fejtette ki lapunknak a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

„Az emberi élet fontos átmeneteihez fűződő rítusokat átmeneti rítusoknak nevezzük. Kórházi életünk mindennapjaiban ilyen rítus, mikor egy hosszan gyógyuló gyermek meggyógyul, otthonába bocsátjuk, elkezdődhet egy új fejezet a gyermek életében. Az átmeneti rítusokra azért van szükség, hogy megkönnyítsék az egyéni életben beálló kríziseket, melyeket a változás idéz elő, a hirtelen átmenetet lassítsák. A közös ballonozással szeretnénk hagyományt teremteni, így szeretnénk rituálisan elköszönni a meggyógyult gyermekektől, és elindítani őket útjukon, vissza a korábbi életükbe” – tette hozzá Korzenszky Klára, a Bethesda Gyermekkórház klinikai szakpszichológusa. 

Az együttműködés keretében nemcsak egy-egy gyermek juthat maradandó élményhez, hanem a kórházban működő speciális terápiás csoportok, krónikus táborozó kis betegek is ajándékba kapják a terápia végeztével a közös élményt gyógyítóikkal, akikkel a hónapokig bizonytalanságban élő szülők is már felszabadultan, más környezetben találkozhatnak. „Ezzel a pozitív élménnyel zárhatják le a különösen a szülők számára sokszor lelkileg megterhelő kórházi kezelés időszakát” – tette hozzá az intézmény főigazgatója.

(Borítókép: Mohai Balázs / Liget Budapest Projekt)