Ezer köbméternyi illegális szemétben úszik egy magyar város

2023.04.26. 19:23
Több mint ezer köbméternyi illegális szemét található Nagykanizsa zöldövezeti részén. A helyiek kétségbeesésükben már a médiához fordultak segítségért. Sokan saját költségükön szállították el a hulladékot, néhány nap múlva azonban ismét ott állt a szeméthegy.

Nagykanizsa zöldövezeti részét több mint 1000 köbméternyi illegális hulladék lepi el. Ismeretlenek idén már három alkalommal is felgyújtották a szemetet, de a legnagyobb problémát az infrastruktúra hiánya jelenti. A környéken ugyanis korábban kiskertek, szőlőskertek és pincék működtek, de egyre többen laknak itt életvitel-szerűen, ennek ellenére szemétszállítás továbbra sincs.

A TeSzedd! mozgalom itt nagyon kevés. Tudniillik, hogyha ezt itt most összeszednénk, holnapra telehordanák megint. Tehát valamit tenni kellene, hogy ez megváltozzon, hogy ne kelljen idehordani

– panaszkodott az ATV Híradónak egy helyi lakos, aki megoldásként a szemétszállítást javasolta, azonban az említett helyen nincsen se út, se közvilágítás. 

Nagykanizsa központjától nincs is messze a szeméttel zsúfolt terület, körülbelül 10 percnyi séta alatt lehet beérni a központba onnan.

Az elmúlt években elszállíttattam a szemetet, de már annyira elharapózott ez a dolog, hogy egy magánszemélynek ez fizikálisan egyszerűen képtelenség. Jeleztük a város felé, jeleztük a városkezelő cég felé, a mezőgazdasági őr felé, ők normálisan álltak hozzá, de azt mondták, hogy anyagi lehetőségük nincsen

– fogalmazott egy másik helyi lakos. 

Musits Róbert, az IMRO DDK Kft. ügyvezetője, környezetvédelmi szakember szerint az ország több pontján is található hasonló illegális hulladéklerakó.

A jellemző hulladékfajta az építkezésekről vagy felújításokról származó építési törmelék vagy éppen a háztartásban felhalmozott és kidobásra kerülő elektronikai eszközök vagy a műanyagok. Ez rendkívül veszélyes

– mondta.

A helyiek úgy vélik, hogy néhány kamera már megoldást jelenthetne, de többen is mondták, hogy összegyűjtenék szívesen a szemetet, sőt el is vitetnék, ha a hulladéklerakó ingyen átvenné.