Bevitte a Magyar Posta a kegyelemdöfést a nyomtatott lapoknak

2023.04.26. 18:31
Megszűnhet a hírlapárusítás a magyar postákon. Emellett a postaboltok is bezárnak, tehát már csokoládét vagy játékokat sem lehet vásárolni majd ott.

Június elsejétől megszűnhet a postákon a hírlapok, egyéb termékek árusítása, ami nagy problémát okozhat majd a kiadóknak. 

Ezekben a napokban sorra értesíti a Magyar Posta hírlapüzletága a kiadókat: 2023. május 31-vel a »működés racionalizálása okán (…) a hírlapok értékesítése megszüntetésre kerül a postai hálózatban«

– közölte a Magyar Hang

A lap információi szerint a postaboltok is bezárnak, így kizárólag a hagyományos postai szolgáltatások lesznek elérhetőek a postákon. A döntéssel a lap szerint

546 postán szűnik meg az újságok értékesítése, és ezeken a helyeken több mint 600 féle hírlapot értékesítettek. 

2021-ben a Magyar Posta már a hírlapkézbesítési üzletágát is megszüntette, arra hivatkozva, hogy a hírlapforgalmazás nem közszolgáltatás, hanem üzleti tevékenység, és nem kötelezi törvény őket ennek a feladatnak az elvégzésére. 

Korábban azt is megírtuk, hogy tömegével mondanak fel a dolgozók a postánál, mivel az átlagosan 10 százalék körüli, valójában összetetten sávos béremelés kevés, a fiókbezárások és leépítések miatt pedig állandó a bizonytalanság. A Magyar Posta azonban az Indexnek nyilatkozva cáfolta azt a hírt, hogy ha egy önkormányzat nem veszi át a posta üzemeltetését, akkor bezárnák az adott településen működő postahivatalt.