Negyven perc alatt értek ki a mentősök a 2-3 percre lévő beteghez – állítja egy orvos

2023.04.26. 19:56
Egy orvos azt írta a közösségi oldalán, hogy 40 perc alatt ért ki a mentő egy sztrókot kapott hozzátartozójához Budaörsön. A település polgármestere szerint a központi mentésirányítás nem tud megfelelni a feladatának. Az Országos Mentőszolgálat cáfolta a kijelentéseket.

Spányik András korábban sürgősségi osztályon dolgozott, most pedig foglalkozás-egészségügyi szakorvos és pszichoterapeuta. Egy terjedelmes Facebook-bejegyzésben számolt be arról, hogy édesanyja férje sztrókot kapott, amit orvosként rögtön tudott, amikor megtudta, beszédzavar és mozgásproblémák alakultak ki a férjénél.

Az orvos a bejegyzésében azt is írta, hogy minden másodperc számít ilyen esetekben, valamint a mentőállomás csupán pár percre található a rokona otthonától. Spányik személyesen ismeri a helyi orvosi ügyeletet, ami a szomszéd utcában található, így őket riasztotta. Ők egy percen belül a helyszínre is értek.

Az ügyeletes orvos azonnal értesítette a mentőszolgálatot, méghozzá egy közvetlen rádiós kapcsolaton, hogy azonnalos mentőkocsit kér a beteghez

– idézte fel Spányik András az RTL Híradónak. Mint mondta, Budaörsön mentőállomás is van, de jóval később indult el a mentő a beteghez. Az orvos szerint ez azért történt, mert

a központi mentésirányítás vezénylésére vártak Legalább harminc, de inkább negyven percig.

„A mentőszolgálat olyan két-három percre van az ingatlantól, ahol a beteg volt. Tehát nagyon rövid utat kellett megtennie. Pontosan tudják, hogy a hívás idején két szabad kocsi is volt az állomáson. Miért vettek el 40 perc esélyt egy ember életéből szervezési hibák?” –  tette fel a kérdést Facebook-posztjában az orvos.

„Tartok tőle, és nemcsak ebben a helyzetben, hanem más helyzetben is, hogy ha nincs orvos a családban, és mondjuk nem az ország legfejlettebb régiójában vagyunk, ahol elég sok a mentőautó, és közel vannak a kórházak, a jó kórházak, akkor ez a helyzet még rosszabb. Én azokért az emberekért szóltam elsősorban, akik valószínűleg ebben a helyzetben vannak” – magyarázta később a Híradónak.

A mentőszolgálat szerint csak 21 perc volt 

Wittinghof Tamás budaörsi polgármester úgy véli, az eset nem egyedi. Szerinte nem a dolgozókkal és nem is az orvosokkal van a probléma, hanem a rendszerrel.

Félreértés ne legyen, nem a mentőszolgálat dolgozóival van a probléma, meg nem az ügyeletes orvosokkal van a probléma, itt egy rendszerhibáról beszélünk. A központi irányítás nem tud megfelelően megfelelni a feladatának

– mondta Wittinghof Tamás.

Az Országos Mentőszolgálat nem adott interjút, de írásban válaszolt a vádakra az RTL-nek. Tájékoztatásuk szerint

csupán 21 perc volt, mire a mentő kiért.

Megjegyezték: Spányik András megalapozatlanul állítja az eset apropóján, hogy súlyos rendszerhibára derült fény.

Óriási a szakemberhiány

Korábban a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége azt mondta, szerintük nincs elég szakember, sőt akkora a hiány, hogy jó ideje használnak már vidéki kocsikat is, hogy Budapesten el tudják látni a feladatukat a mentők.

Ki kell hogy mondjuk: az Országos Mentőszolgálat az alapfeladatát, a mentést nem tudja biztosítani a fővárosban. Ennek az egyik ékes bizonyítéka, hogy több 10 éve vezényelnek fel egységeket az egész országból azért, hogy a budapesti mentést valamilyen szinten megerősítsék

– fogalmazott Lengyel Tibor, a szövetség alelnöke.