Az Európai Bizottsághoz fordult a karmelitás dulakodás miatt Donáth Anna

DSC8986
2023.04.27. 12:11
Donáth Anna a könnygázzal lefújt tüntetők ügyében kereste meg Ursula von der Leyent – közölte az európai parlamenti képviselő Facebook-oldalán.

A Momentum politikusa azért fordult az Európai Bizottság elnökéhez, hogy világossá tegye, „a kormány hazudozásai ellenére továbbra is súlyosan sérül a jogállamiság és a demokrácia Magyarországon”.

Azért fontos, hogy pontos képet kapjon a magyar valóságról az Európai Bizottság, hogy a kormány ne tudja őket átverni mézesmázos diplomáciával az EU-s pénzekért kuncsorogva. A bizottság ősszel tételesen megfogalmazta, hogy miben vár valódi változást a kormánytól ahhoz, hogy újrainduljon az EU-s pénzek kifizetése

– fogalmazott Donáth Anna, hozzátéve, hogy könnygázzal lefújni „a pedagógus-rabszolgatörvény ellen tüntetőket nem fér bele az Európai Unió elvárásaiba, hiába magyarázza Varga Judit Brüsszelben, hogy mindent megtettek”.

Az ellenzéki politikus levelében egy kérést is megfogalmazott, amely megegyezik azzal a korábbi javaslattal, miszerint az EU-s pénzeket a kormány kikerülésével közvetlenül a magyar embereknek adják oda.

„Azt kértem a bizottság elnökétől, hogy tegyen végre valódi lépéseket annak érdekében, hogy a magyar civilek, önkormányzatok és vállalkozások a kormány kikerülésével közvetlenül az Európai Unióhoz pályázhassanak támogatásért.

Ezáltal késlekedés nélkül feloldhatnák a befagyasztott EU-s pénzeket, és odaadhatnák azoknak, akiknek valóban szüksége van rájuk” – jelentette ki, majd megjegyezte: azt reméli, hogy a történtek ismeretében és a brutális képek láttán ezúttal a bizottság is hajlandó lesz végre cselekedni.

A rendőrség visszautasította a vádakat

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) egy nappal a tüntetés után közleményben reagált a könnygázhasználattal kapcsolatos vádakra.

A rendőrök a 2023. április 24-én kora este a Budapest, I. kerület, Karmelita kolostornál tartott, be nem jelentett gyűlés agresszív módon fellépő résztvevőivel szemben a rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény alapján alkalmaztak vegyi eszközt

– írta közleményében a BRFK.

Ez a törvény kimondja, hogy a mások vagy saját életét, testi épségét, illetőleg a vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető támadás elhárítására, illetve a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés megtörésére a rendőrség könnygázt is bevethet.

A KÖNNYGÁZ HASZNÁLATA ELŐTT A RENDŐRÖK TÖBBSZÖR FELSZÓLÍTOTTÁK A BE NEM JELENTETT GYŰLÉS AGRESSZÍV RÉSZTVEVŐIT, HOGY LÉPJENEK HÁTRÉBB

– hangsúlyozták a közleményben.

Hozzátették, hogy a rendőrség mindenki számára biztosítja a békés gyülekezéshez és a véleménynyilvánításhoz való jogot, ugyanakkor határozottan intézkedik a jogsértések elkövetőivel szemben. A konkrét esettel kapcsolatban a parancsnoki kivizsgálás megállapította, hogy az intézkedés jogszerű, szakszerű és arányos volt. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság határozottan visszautasítja, hogy a rendőrség bárkit meg akarna félemlíteni! – olvasható a rendőrség közleményében.

(Borítókép: Donáth Anna. Fotó: Kaszás Tamás / Index)