Feljelentést tesz a DK Orbán Viktor ellen

PAP 5490
2023.04.27. 19:56
A Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselői állam elleni bűncselekmények feljelentésének elmulasztása, valamint hivatali visszaélés gyanúja miatt feljelentést tesz Orbán Viktor miniszterelnök ellen.

Miután alig két héttel ezelőtt az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman bejelentette, hogy szankciók alá vonják a Nemzetközi Beruházási Bank vezetőit, az Orbán-kormány visszavonta a bank alkalmazottainak diplomáciai mentességét, és kiszállt a bank tulajdonából – írja a párt Facebook-bejegyzésében.

Mint hozzáteszik, ez idő alatt a kémkedéssel gyanúsítható orosz bankárok szabadon utazgathattak Magyarországon és az Európai Unióban.

Orbán Viktornak tudnia kellett róla, hogy a Vlagyimir Putyin által Budapestre küldött orosz hírszerzők a saját NATO-szövetségeseink és az Európai Unió tagállamai ellen is kémkedhettek, de Orbán Viktor semmit sem tett ellene

– mondta el Gy. Németh Erzsébet az DK online sajtótájékoztatóján.

Ezért a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselői állam elleni bűncselekmények feljelentésének elmulasztása, valamint hivatali visszaélés gyanújával feljelentést tesznek Orbán Viktor ellen, mert szerintük Magyarország érdekeinek elárulásával egyenértékű, hogy a miniszterelnök engedélyezte az orosz kémbank magyarországi működését.

Orbán Viktor bizonyíthatóan tudott Magyarország szövetségese, az Egyesült Államok figyelmeztetéseiről és arról, hogy fennáll a gyanúja annak, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank alkalmazottai kémtevékenységet folytatnak

– tette hozzá Gy. Németh Erzsébet.

A párt szerint Orbán Viktornak a bíróság előtt kell felelnie azért, ha kiszolgálta az Európára háborút zúdító Vlagyimir Putyin érdekeit, és orosz kémeket engedett Magyarországra.

Korábban rémhírterjesztés miatt jelentették fel Orbán Viktort

Nem egész egy hónappal ezelőtt a Párbeszéd tett feljelentést Orbán Viktor ellen rémhírterjesztés miatt. A párt az aznapi, Kossuth rádiónak adott miniszterelnöki interjú miatt tette meg a feljelentést.

Szabó Tímea, az ellenzéki párt frakcióvezetője egy sajtótájékoztatón felidézte, hogy a kormányfő a műsorban azt mondta, a baloldal továbbra is háborúpárti. A képviselő ezt az állítást „szemenszedett hazugságnak” nevezte, és kiemelte, hogy a Büntető törvénykönyv szerint aki veszélyhelyzet idején nagy nyilvánosság előtt valótlan tényt állít vagy híresztel nyugtalanságot és zavart keltve az emberek körében, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A Párbeszéd úgy gondolja, hogy a miniszterelnök és „fideszes társai” is kimerítették ezt a tényállást, hiszen valótlanul állítják és terjesztik nagy nyilvánosság előtt, hogy az ellenzék, többek között a Párbeszéd is háborúpárti.

Ilyen nyugtalan helyzetben, amikor valóban háború zajlik a szomszédunkban, akkor ilyen felelőtlenül, ilyen aljas politikai célokat elkövetve egy miniszterelnök nem viselkedhet

– fogalmazott akkor Szabó Tímea, majd arra szólította fel Orbán Viktort, hogy „fejezze be az álhírek terjesztését”.

A feljelentéssel kapcsolatban megkerestük a Miniszterelnökséget, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

(Borítókép: Orbán Viktor 2023. február 18-án. Fotó:  Papajcsik Péter / Index)