Az amerikai nagykövettel találkozott Polt Péter legfőbb ügyész

D  TT20211213094
2023.04.27. 18:11
Polt Péter legfőbb ügyész hivatalában bemutatkozó látogatásra fogadta David Pressmant, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetét – közölte a Legfőbb Ügyészség csütörtök délután.

David Pressman amerikai nagykövet 2022 augusztusától látja el feladatait Magyarországon, a mostani megbeszélés a felek között az első hivatalos találkozó volt. 

A megbeszélésen a legfőbb ügyész bemutatta az ügyészségnek a magyar jogrendszerben betöltött szerepét, hatásköreit, alkotmányos helyzetét. Kiemelte az ügyészség korrupcióellenes tevékenységét, ezzel kapcsolatban kitért a „kiegészítő pótmagánvád” intézményére, amely a korrupció elleni fellépés egy új eszköze – írták.

Polt Péter hangsúlyozta a különböző uniós és nemzetközi szervezetekkel folytatott együttműködés fontosságát, külön kiemelte a Nemzetközi Rendészeti Akadémiával (ILEA) fennálló, több évtizedes kiváló partneri kapcsolatot.

A közlemény szerint az amerikai fél a magyar ügyészség tevékenységének jogi és gyakorlati kérdéseiről, az Európai Ügyészséggel fennálló kapcsolatáról, valamint a korrupció elleni fellépés új eszközeiről tájékozódott.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a magyar ügyészség és az Amerikai Egyesült Államok ügyészi szervei közötti kiváló munkakapcsolat további mélyítése a büntetőeljárások hatékonyságának érdekét szolgálja. Hozzátették, a felek a találkozó végén az együttműködés további erősítését tűzték ki célul.

(Borítókép: Polt Péter 2021. december 13-án. Fotó: Kovács Attila / MTI)