Felháborodás és büntetés lett a vége a húszezer forintos balatoni nyaralónak

2023.04.28. 11:29
30 millió forintos büntetést kapott a házaspár, amelyik 20 ezer forintos „Balatonszemes 2022 Fotóalbum” e-könyveket árult. Ezek sorszámát később kisorsolták, így egyvalaki megnyerhette az ingatlant. Azonban a sorsolást sokan kritizálták.

A balatonszemesi nagyon jó állapotban és helyen lévő nyaraló tulajdonosai egy nyereményjátékot hirdettek, ahol egy fotóalbumot árultak 20 ezer forintért egészen addig, amíg 6 ezer darabot el nem adtak belőle. A lakás 94 négyzetméteres és 4 szobás, értéke 90 millió forint.

Azt ígérték, a sorsolás közjegyző jelenlétében, kézi sorsolással fog történni, melyről jegyzőkönyv és videófelvétel készül. A játéksorsolás körül azonban felháborodás alakult ki annak bonyolítása miatt. A sorsolás videója fel is került a világhálóra.

Többen bejelentést is tettek az illetékes hatóságnál, azonban akkor jött a másik probléma. Ugyanis kiderült, mivel ez nem egy hivatalos, szabályos sorsolás volt, így a törvény a játékosokat nem tudja megvédeni.

Szigorúan szankcionálják az ilyen sorsolások szervezését, a szervezővel szemben 500 ezer forinttól 100 millió forintig terjedő közigazgatási bírságot szabhatnak ki. Ez a tevékenység büntetőjogi felelősségre vonás alapjául is szolgálhat, mert aki tiltott szerencsejátékot rendszeresen szervez, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő

– írta a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága közleményében.

Az is kiderült, az engedély nélküli szerencsejátékot népszerűsítő reklám esetén a reklámozó, a reklámszolgáltató, a reklám közzétevője és a reklámban szereplő személy egyetemlegesen legalább 10 millió forint közigazgatási bírsággal sújtható.

Kiemelték, hogy aki engedély nélküli szerencsejátékban játékosként vesz részt, az saját kockázatára teszi ezt. Tehát a Hatóságnak nincs hatásköre a nyereményátadás kikényszerítésére, és a követelések bíróság előtti érvényesíthetősége is kétséges – írja a sonline.hu.