Sorsdöntő látogatás: hamarosan Orbán Viktorhoz érkezik az Európai Bizottság pénzügyi biztosa

2023.04.28. 06:59
A jövő héten Orbán Viktor miniszterelnökhöz látogat Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosa.

Hahn látogatásáról a Portfolio értesült. A portál szerint az uniós politikus és a magyar miniszterelnök,

a magyarországnak járó, de hónapok óta blokkolt uniós források lehívásához szükséges reformokról fog egyeztetni.

A brüsszeli diplomata emellett az Erasmus-ügyben is meg akarja siettetni a magyar kormányt, mivel ott már világosan jelezte a bizottság, hogy milyen lépést vár a magyar féltől, a késlekedés pedig a kutatási és cserediákprogramokat is veszélybe sodorja.

A Portfolio azt is hozzátette: Johannes Hahn szerint Magyarország mintegy 13 milliárd euró befagyasztott uniós forrást szabadíthat fel a 21,5 milliárd eurós kohéziós alapcsomagból akkor, ha megoldja az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggályokat. A források maradék részének felszabadításához pedig további korrekciós intézkedésekre lenne szükség.

Lehet, hogy már túl későn érkezik? 

A Szabad Európának Hahn egy interjút is adott, amelyben azt mondta: „Mély aggodalommal tölt el a dolgok állása. Kifutunk az időből. A közalapítványi kuratóriumok ügyében nincs semmilyen kétértelműség, és nem is túl bonyolult megtalálni a megoldást. Fennáll a kockázata, hogy magyar diákok nem tudnak majd részt venni az Erasmus-program téli szemeszterében.”

A biztos leszögezte: mivel az Erasmus-programok következő, téli szemeszterében való részvételről június végén–július elején esedékesek a döntések, és az ügyben továbbra sincs megoldás, ezért sok magyar diák lemaradhat az ösztöndíjakról. Ugyanez a veszély a Horizont Európa nevű európai kutatási programban való magyar részvételnél is fennáll, különös tekintettel arra, hogy a következő kiírásokban való részvételről és az azzal járó támogatásról már május közepén dönteni kell.

Lehet, hogy már túl késő van ehhez. Nagy az esély arra, hogy a magyar kutatók de jure ki lesznek zárva

– mondta a biztos, aki május első felét jelölte meg az utolsó határidőnek a vonatkozó magyar jogszabály elfogadására.

Johannes Hahn elismerte azt is, hogy az egyetemi alapítványok ügyében váratlanul érte, hogy a kormány ennyit késlekedett a megoldással. „Két hónappal ezelőtt álmomban sem gondoltam volna, hogy ebből tényleges probléma lehet” – mondta, majd elismerte, a bizottság egy bizonyos szinten túl nem szabhatja meg a kuratóriumok tagságát.

Nem zárhatjuk ki a magyar lakosság felét

– ismerte el arra a kérdésre válaszolva, hogy mit tenne a bizottság az ellen, ha kormánypolitikusok helyét a kormánnyal közeli viszonyban álló üzletemberek és mások vennék át.