Elbukott a pedagógusok alkotmányjogi panasza az Alkotmánybíróságon

2023.04.28. 10:46
Az Alkotmánybíróság döntött arról a panaszról, amelyet a pedagógusok tettek azzal összefüggésben, hogy a kormány egyik rendelkezése lehetetlenné tette a sztrájkot.

A pedagógusok még tavaly fordultak az Alkotmánybírósághoz a kifogásolt rendelkezés miatt. Egyikük az alkotmányjogi panaszban szóvá tette, hogy a támadott törvény szabályai teljes mértékben kiszolgáltatják az érintetteket és korlátozzák a sztrájkjogot. Amennyiben ugyanis a sztrájkolni kívánó pedagógusok eleget tesznek a szabályozásban előírt követelményeknek, akkor nem tudják beszüntetni a munkát, hiszen gyakorlatilag úgy kell folynia az oktatásnak, mintha nem is lenne sztrájk. 

 Az Alkotmánybíróság most döntött erről a beadványról, a testület azonban úgy látta:

a panasz alaptalan, mivel ebben az ügyben már korábban döntést hoztak. 

Az indoklásban arra hivatkoztak, hogy 2022. november 29-én már elutasítottak egy hasonló indítvány, és megvizsgálták a kifogásolt szabályozást. Ebből kifolyólag szerintük az „ítélt dolog” esetéről van szó, amelynek a lényege az, hogy ha ugyanazon jogszabályra ugyanazon okból terjesztenek elő indítványt, akkor az automatikusan elbírált kérdésnek számít – írták az Alkotmánybíróság honlapján elérhető dokumentumban.

A bírói testületnek egyébiránt lesz még dolga a pedagógusok ügyével, ugyanis a vitatott státustörvényt is eléjük fogják terjeszteni.