Ungár Péter: A kormány elismerte, hogy nincs igaza az akkumulátorgyárak ügyében

2023.04.28. 18:30
A kormány új határozatában létrehozta a „köz nélküli közmegállapodást”. Ungár Péter szerint a kormány ezzel elismerte, nincs igaza az akkumulátorgyár ügyében. Az LMP társelnöke szerint a köz nélküli közmeghallgatás azt jelenti, hogy a kormányt csak addig érdekli a magyar emberek véleménye, amíg az egyezik a sajátjával.

A magyar kormány csütörtök este adott ki kormányhatározatot, amely szerint „a közigazgatási hatósági eljárásban közmeghallgatás az érintettek személyes megjelenése nélkül” is megtartható.

Ungár Péter, az LMP társelnöke reagált a kormány döntésére. Felidézte, hogy az elmúlt hónapokban számos konfliktus volt a kormány és az akkumulátorgyár telepítése miatt aggódó lakosság között: legutóbb április 16-án a gödiek tartottak demonstrációt a Samsung gyárának biztonságosabb működéséért.

Világosan kiderült, hogy ez a kormány se nem utcai harcos, se nem lázadó, hanem egyszerű végrehajtó. A Fidesz is érezhette, hogy ez veszélyes lelepleződés, mert ma reggelre gyorsan léptek, és egy kormányhatározatban megalkották a köz nélküli közmeghallgatást

– írta az LMP politikusa.

Ungár Péter szerint a köz nélküli közmeghallgatás azt jelenti, hogy a kormányt csak addig érdekli a magyar emberek véleménye, amíg az egyezik a sajátjával.

A kormányról elmondta: „A kínai és német befektetők érdeke sokkal fontosabb nekik, mint a magyar emberek álláspontja. Közvetett módon újra elismerte, hogy az akkumulátorgyárak ügyében se igaza, se többsége nincsen, ezért inkább megpróbálja elfojtani a vitát” – írta a politikus.

A kormány víziója szerint Magyarország 2025-re Európán belül a második legtöbb akkumulátort gyártó ország lesz Németország után. Az ehhez kapcsolódó debreceni gigaberuházás tervét Ungár Péter korábban botrányosnak nevezte.

„Tekintsük ezt pozitív visszajelzésnek: már aggódnak, félnek, menekülnek a saját választóik elől. De a népakarat már csak olyan, hogy próbálkozzon bármivel a hatalom, egy idő után utat tör magának” – zárta gondolatmenetét a társelnök.

Ungár Péterrel nemrég az Index is interjút készített, amely ide kattintva érhető el.