Egyelőre nem kell kifizetnie a 11 milliárd forintos bírságot Bige László cégeinek

D ATI20141223004
2023.04.29. 06:44
Elhalasztották a Fővárosi Ítélőtábla a Bige László cégeire kiszabott pénzbírság végrehajtását. A Nitrogénművek szerint ha kifizetik a bírság teljes összegét, ellehetetlenülne a cég működése.

Még mindig nem fizette be a Nitrogénművek csoport a rá még 2021 októberében kiszabott több mint 11 milliárd forintnyi kartellbírságot – derült ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Világgazdaságnak küldött tájékoztatásából.

A GVH tájékoztatása szerint a Fővárosi Ítélőtábla döntése alapján eldőlt, hogy a Nitrogénművek csoport számára a bírság végrehajtását elhalasztották. Tehát a cégcsoportnak nem kell befizetnie a bírságot a jelenleg folyamatban lévő, a kartelldöntéssel szembeni közigazgatási per végéig.

A versenyhivatal a lapnak arról is beszámolt, hogy a jogvédelmi kérelemnek azért adott helyt a bíróság, mert a Nitrogénművek azt állította, hogy ha kifizetik a bírságot, akkor teljesen ellehetetlenülne a cég működése.

Hozzátették, hogy a bíróság nem foglalt állást abban a kérdésben, hogy a Nitrogénműveknek a kartell megállapításával szembeni keresete megalapozott-e, erről a közigazgatási per lezárultakor hoznak döntést.

Mint megírtuk, a GVH 2021 októberében tárta fel, hogy a Nitrogénművek és a velük egy vállalkozáscsoportba tartozó műtrágyagyártó és -forgalmazó vállalkozások jogsértő módon meghatározták viszonteladóik számára a termékeik végrefelhasználói árait, sőt azt is, hogy mely vevők felé értékesíthetik tovább őket. A cégcsoport emellett a külföldről történő beszerzés korlátozása érdekében jelentős évi minimum-vásárlásmennyiséget, illetve kizárólagosságot írt elő viszonteladóinak. 

A műtrágya-kartell esetében a forgalmazói árverseny visszaszorítása miatt a hazai gazdák a jogsértés időtartama alatt a tiszta versenyhelyzetben érvényesülő árhoz képest magasabb árakkal szembesülhettek. Mivel a műtrágya a mezőgazdaságban a szántóföldi tápanyag-utánpótlás szempontjából meghatározó jelentőségű, a jogsértés hatásai a termelők költségeinek növelésével tovább gyűrűzhettek az élelmiszerpiacra, potenciálisan károsítva ezzel a magyar fogyasztókat – közölte akkor a versenyhivatal.

Nitrogénművek Vegyipari Zrt. Bige László üzletember tulajdonában áll. A cég korábban azt írta, hogy az ellenük felhozott vádak „teljes mértékben alaptalanok, és minden jogi alapot nélkülöznek”, valamint hogy azok célja szerintük Bige László megfélemlítése. A műtrágyával kereskedő milliárdost nemrégiben vesztegetéssel és okirat-hamisítással vádoltak, azonban éppen a napokban mentette fel a Nyíregyházi Törvényszék.

(Borítókép: Bige László. Fotó: Balázs Attila / MTI)