Több mint 700 elítélt embercsempészt utasítanak ki Magyarországról

GettyImages-135456154
2023.04.29. 12:37
Az Index információi szerint 72 órájuk van elhagyni az országot azoknak az embercsempészeknek, akiket egy kormányrendelet értelmében kiutasítanak Magyarországról. Az embercsempészek fogva tartása milliárdokba kerül a magyar adófizetőknek, ezért döntöttek az úgynevezett reintegrációs őrizet mellett.

A magyar börtönökben jelenleg 2600 külföldi embercsempész van. Az Index információi szerint például a Szegedi Fegyház és Börtönben minden ötödik elítélt külföldi embercsempész. 

A kormány döntésének megfelelően a büntetés-végrehajtási szervezet megkezdi a jogerősen elítélt, egyben Magyarországról kiutasított embercsempészek reintegrációs őrizetbe helyezését, akiknek ezután 72 órán belül el kell hagyniuk Magyarország területét

– nyilatkozta az Indexnek Makula György. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsokságának (BvOP) kommunikációs igazgatója szerint az intézkedés célja, hogy az embercsempészek büntetésének végrehajtásával összefüggő terheket ne a magyar adófizetők fizessék meg.

A börtönlakók 13 százaléka

Az embercsempészet miatt börtönben lévő csaknem 2600 külföldi fogvatartott 73 különböző ország állampolgára. Számuk mára meghaladja a teljes börtönpopuláció 13 százalékát.

Fogva tartásuk – leginkább a nyelvi nehézségek és a speciális étkezési igények miatt – többletfeladatokat és éves szinten milliárdos költségeket generál a büntetés-végrehajtási szervezet számára

– tájékoztatott a kommunikációs igazgató.

Jelenleg a külföldi, jogerősen elítélt, kiutasított személyek száma, akik kizárólag embercsempészetet követtek el, meghaladja a 700 főt, így várhatóan ennyi embercsempész távozik a hazai börtönökből és Magyarország területéről. „Az érintett fogvatartottak jelentős része a környező országok állampolgára: román, szerb és ukrán” – mondta Makula György.

Reintegrációs őrizet

„A reintegrációs őrizet alkalmazhatóságát a BvOP parancsnoka állapítja meg, annak tényéről és időtartamáról a fogva tartó intézet parancsnoka állít ki okiratot. Ezt az okiratot, valamint az elítélt befogadásakor letétbe helyezett úti okmányait, pénzét, személyes tárgyait szabadításakor visszakapja” – tájékoztatott Makula György. A kommunikációs igazgató hozzátette, hogy amennyiben az elítélt nem rendelkezik pénzzel, minimális összegű rabsegélyben részesülhet, ami elegendő utazási költségei fedezésére.

Az elítélt a reintegrációs őrizete kezdetének megállapítását követő 72 órán belül köteles Magyarország területét elhagyni.

A reintegrációs őrizet elrendelése nem azonos a jogerős ítélet semmisségével, az ítélet végrehajtásának kijelölt helye az elítélt szokásos tartózkodási helye szerinti állam területe, vagy ha az nem ismert, az állampolgársága szerinti állam területe.

A büntetés-végrehajtási szervezet a rendőrséggel és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósággal folyamatos szakmai egyeztetéseket folytat az embercsempész fogvatartottak reintegrációs őrizetbe helyezéséről. Ez a gyakorlatban azt jelenti: 

ha a rendőrség észleli, hogy az elítélt nem hagyja el 72 órán belül Magyarország területét, úgy az elítéltet elfogja, és az elfogás helyéhez legközelebb eső büntetés-végrehajtási intézetbe állítja elő.

Makula György hozzátette, ebben az esetben a reintegrációs őrizet megszűnik, és az elítéltnek a hátralévő szabadságvesztését is le kell töltenie, sőt ilyenkor az érintett feltételes szabadságra sem bocsátható már.

(Borítókép: David Madison / Getty Images)