Ferenc pápa látogatásának utolsó napján bárki találkozhat az egyházfővel, de korán kell indulni

ZS 0123
2023.04.30. 06:02
Vasárnap zárul Ferenc pápa budapesti látogatása, a szentmise 9:30-kor kezdődik a Kossuth téren. Már órákkal a szentmise kezdete előtt érkeztek az érdeklődők.

Bár a szentmise csak 9:30-kor kezdődik, a beléptetés korán reggel elindult, és egyre többen érkeznek a Kossuth térre. A környező utcákban kivetítők várják azokat, akiknek a téren nem jut hely. 

Üvegkulacsot és más üvegtárgyakat tilos bevinni a térre, ahogy fémpalackot, szeszes italt, kerékpárt, rollert, távirányítható és pirotechnikai eszközöket is. Élő állat csak akkor léphet a térre, ha segítő kutyáról van szó. Ha valaki zászlót, transzparenst vagy molinót vinne a rendezvényre, érdemes tudnia, hogy annak rúdja nem haladhatja meg az 1,5 métert. Olyan üzenet viszont nem szerepelhet ezen, ami „a rendezvény céljával, szellemiségével nem összeegyeztethető”. A területre bevihető összecsukható, kisméretű zarándokszék is.

A metró várhatóan 11 óráig nem áll meg a Kossuth Lajos téren.

A katolikus egyházfő pénteki útja a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről a Sándor-palotához vezetett, ahol többek között Novák Katalin köztársasági elnökkel, valamint Orbán Viktorral találkozott, majd beszédet mondott a Karmelita kolostorban. A pápa következő programja a Szent István-bazilikában volt, itt az elvilágiasodás veszélyeire is felhívta a figyelmet.

Ferenc pápa szombaton magánlátogatást tett a Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban, szegényekkel és menekültekkel találkozott az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban, ahonnan a görögkatolikus közösséghez ment az Istenszülő oltalma templomba.

Az egyházfőt szombat délután 11 ezer fiatal fogadta a Papp László Sportarénában, a programja pedig 18 óra után zárult az apostoli nunciatúrán, a Jézus Társasága tagjaival.

Szentmise a Kossuth téren

Ferenc pápa vasárnapi programja:

  • 09.30: Kossuth tér – Szentmise, Regina Caeli imádság (belépés a térre a kora reggeli óráktól kezdve).
  • 16.00: Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kar – Találkozás az egyetemi és kulturális élet képviselőivel (a térre lehet belépni, a pázmányos egyetemista fiatalokat várják).
  • 17.30: Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér – Hivatalos búcsúztatás (nem nyilvános esemény).

Az Index a pápalátogatás utolsó napjának eseményeiről élő hírfolyamban számol be.

A pápalátogatással kapcsolatos cikkeinket ide kattintva találja.

(Borítókép: Ferenc pápa a Szent István-bazilikában 2023. április 28-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)