Portik Tamás megvádolt valaki mást azzal, hogy ő volt a felbújtó Fenyő-ügyben

2023.05.02. 09:52
Az eredeti kezdéshez képest majdnem fél órával később kezdődött Gyárfás Tamás és Portik Tamás tárgyalása. A Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban olyan tanúkat hallgat meg a bíróság, mint például az ügy egyik nyomozóját, Zsótér Ferencet és Kovács Lajost.

A komplikált kezdést nehezítette, hogy egy tanú, hiába idézték meg a tárgyalásra, nem jelent meg a bíróságon. Így elsőként Zsótér Ferenc egykori alezredes ülhetett a tanúk padjához. A volt nyomozó már korábban tett tanúvallomást, ám Gyárfás Tamás akkor nem tudta feltenni neki a kérdéseket, így most volt neki alkalma.

Az úszószövetség volt elnöke folyamatosan bombázta a hónapokkal ezelőtti állításokkal kapcsolatos kérdéseket a Fővárosi Törvényszék termében. Eközben Portik Tamás az egyik bv. intézet apró szobájából jelentkezett be ügyvédje társaságában, videóhívással.

Nagyjából másfél órán át tette fel neki a kérdéseket, de érdemben nem válaszolt rájuk. A volt alezredes arra hivatkozott, hogy nem emlékszik már pontosan a részletekre, mert ő nem ezzel az üggyel kel és fekszik.

Egy ponton rákérdezett a volt rendőrnél arra, emlékszik-e, hogy kibékültek Fenyő Jánossal:

Fenyő nem hagyta abba a Gyárfás ellen irányuló támadásokat. Fenyő támadott, maga meg védekezett.

Gyárfás Tamás viszont rámutatott a volt rendőrnél arra, hogy most nem azt tárgyalják, hogy Fenyő János meggyilkoltatta Gyárfás Tamást, hanem pont fordítva.

Zsótér elmondása szerint titkosszolgálati módszerekkel figyelték meg és végezték ki Fenyő Jánost. Kezdetekben egy szerb–albán csapatra gyanakodtak, és emlékei szerint soha nem kérték arra Portikot, hogy készítsen hangfelvételeket.

Erre Portik másként emlékszik. Ő azt állítja, hogy a két volt rendőr, Zsótér és Kovács kérte meg Portikot, hogy menjen el Gyárfáshoz és egy hangfelvételen mondassa ki vele, hogy ő rendelte meg Fenyő János megölését.

Az alvilág egyik ismert figuráját is tanúként kapcsolták a tárgyalóba. Mivel jelenleg is bv. intézetben van, így csak videóhívással lehetett tőle kérdezni. Elmondta, hogy alkurésze volt az ő tanúvallomása, de ennél több részletet nem mondhat. Szerinte Portik Tamás volt, hogy hazudott, hogy nagyzoljon és ezért állított valótlanságokat.

Tele van a tököm vele,

így fakadt ki a végén a tanú Portikra.

Az ebédszünet után két váratlan fordulat is történt a tárgyaláson. Az egyik tanút hiába várták mára a bíróságra, nem jelent meg, sőt, e-mailen keresztül jelezte, hogy vissza akar lépni. 

A bejelentés után Portik Tamás hirtelen megvádolta a tanúként kihallgatott Radnai Lászlót azzal, hogy ő volt a felbújtó a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban. Állítja, hogy szerette volna ezt egy váratlan pillanatban bedobni. Ezt az állítást nem tudja bizonyítani, csak egy tanúra hivatkozik, aki a perújításban már nem szerepel.

A per még 2019-ben indult, a Nap TV egykori producere ellen az a vád, hogy előbb Tasnádi Pétert bízta meg üzleti riválisa, Fenyő János megöletésével, majd mivel ő ezt nem hajtotta végre, Portik Tamáshoz fordult. Ő pedig a szlovák bérgyilkost, Jozef Rohácot bízta meg az üzletember megöletésével. 

Egy tanú, aki közösen ült Roháccsal ekkor az egyik bv. intézetben, úgy emlékezett, hogy a szlovák bérgyilkos egy híradós adás alatt Gyárfás Tamás képére mutatott, hogy neki is velük kéne ülnie.

A vádlottak tagadják a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését. A bíróság a Farkasréti temetőben megtalált, Gyárfás és Portik között lezajlott, Portik által titokban rögzített beszélgetések 512 percnyi hangfelvételeit vizsgálja nyelvész szakértők segítségével. 

A múlt heti tárgyaláson már kiderült, hogy ezek a hanganyagok Kölnben, egy zsáknyi ruhaneműbe voltak bevarrva. 

A héten várhatóan egy védett tanút is meghallgatnak az üggyel kapcsolatban, ősszel akár ítélet is születhet első fokon.