Gyurcsány Ferenc elmondta, miben különbözik Karácsony Gergelytől

2023.05.02. 16:02
Gyurcsány Ferenc úgy nyilatkozott: egyelőre nem tudja, hogy a DK indít-e jelöltet Karácsony Gergellyel szemben a 2024-es önkormányzati választáson. Mint mondta, habár nem minden szempontból ért egyet Karácsony Gergellyel, világnézetük nagyon hasonló, és elismeri a munkáját.

Egyelőre nincs napirenden a 2024-es önkormányzati (és európai parlamenti) választás kérdése a DK-ban, „nem kell kapkodni” Gyurcsány Ferenc szerint.

Az RTL Híradó stábja arról kérdezte a DK elnökét, hogy korábbi kritikái ellenére most harcosnak tartja-e Karácsony Gergely főpolgármestert. Mint megírtuk, korábban Gyurcsány Ferenc ugyanis azért bírálta Karácsony Gergelyt, mert nem harcol kellőképp a kormánnyal szemben.

Mint mondta, Budapest kétharmadának elege van a kormányból, köztük a főpolgármesternek is, ezért nem érti, hogy „a főpolgármester miért nem hajlandó azt a hazafias kötelezettségét teljesíteni, hogy ebbe a küzdelembe beleviszi a várost”.

Karácsonyról most a DK elnöke úgy nyilatkozott:

Abban nincsen vitám a főpolgármester úrral, hogy természetesen az az alapfeladat, hogy működjön a város. (…) Amiben vitánk van, hogy ezzel a kormánnyal szemben mi a helyes politikai magatartás, hogyan lehet ebből a kormányból kipréselni azt, ami a budapestieknek jár. 

Politikai és habitusbeli különbség 

Hozzátette: főként politikai és habitusbeli különbség van közte és Karácsony között, de mindezek mellett elismeri azt, amit a főpolgármester Budapestért tesz.

Ha választani kell, hogy a fővárosiak éljenek jól, vagy a kormány, akkor én a fővárosiakra szavazok. Azt hiszem, hogy helyesen döntött a városvezetés

– közölte Gyurcsány Ferenc arra a fővárosi kijelentésre, miszerint nem fizeti be a szolidaritási adót a kormányzati elvonások miatt.

Gyurcsány Ferenc azt is elmondta: nem keresték meg Karácsony Gergelyt, hogy lépjen be a DK-ba, és Karácsony sem kereste meg őket ilyen jellegű szándékával. Arra a kérdésre, hogy elfogadnák-e Karácsonyt a DK tagjaként úgy válaszolt: „Amit Karácsony Gergely gondol a világról, az beilleszthető abba, amit mi gondolunk a világról.”