A Fidesz szóvivője megkérdezte követőitől, megérte-e csatlakozni az EU-hoz

2023.05.02. 08:24
Május 1-jén volt tizenkilenc éve, hogy Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulója alkalmából Horváth László, a Fidesz gyöngyösi országgyűlési képviselője és szóvivője közösségi oldalán tette fel a kérdést: Megérte?

Horváth László a Facebook-bejegyzésének kommentjeiben azonban úgy folytatta, hogy szerinte megérte annak idején csatlakozni az Európai Unióhoz.

Ezen a véleményemen az sem változtat, hogy európai politikának most nem tetszünk annyira. Nem tetszik nekik, hogy Magyarország nem egy pici bólogatós kutya lett a kalaptartón

– fogalmazott Horváth László.

Majd azt írta, hogy „mi ebben a száguldó közös járműben a rózsafüzér vagyunk a visszapillantón. Most azt mondják, zavarjuk a kilátást. Mi meg azt mondjuk, még két ilyen veszélyes kanyar, és eljön az a pillanat, amikor szükség lesz ránk. A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!”

Nem reális forgatókönyv a huxit

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója szerint az Európai Unió a nemzeti érdekeink érvényesítésének legkedvezőbb kerete. „De mint minden kapcsolatnak, ennek is megvannak a maga hullámhegyei és -völgyei. Ám ez így van rendjén, hiszen a tartós, kiegyensúlyozott kapcsolatok sok munkát igényelnek, és mindkét félnek dolgoznia kell rajtuk” – írta Facebook-oldalán Orbán Balázs.

Orbán Viktor miniszterelnök a Matthias Corvinus Collegium (MCC) januári médiakonferenciája utánkötetlen beszélgetést folytatott a Karmelitában több külföldi újságíróval. A résztvevők között lévő Rod Dreher, a The American Conservative főszerkesztője újságíró ezután arról írt, hogy a miniszterelnök „határozott nemmel” válaszolt arra, hogy az EU-ban kell-e maradnia Magyarországnak. Dreher később viszont már azt írta, hogyOrbán Viktor csak viccelt, amikor erre a kérdésre válaszolt a háttérbeszélgetésen.

A politológusok szerint azonban nem reális forgatókönyv a kormány számár a huxit, mivel sem Orbán Viktornak, sem az EU-nak nem érdeke egy huxit.