A TikTokról vitáztak az Országgyűlésben, a legszigorúbb gyermekvédelmi rendszert sürgetik

2023.05.02. 20:20
A keddi Országgyűlésben Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese felszólalásában emlékeztetett pártjának gyermekvédelmi javaslataira, amelyben többek között korlátoznák a fiatalok hozzáférését a TikTokhoz. Vitályos Eszter államtitkár szerint nem kellene kiemelni a TikTokot, ugyanis rengeteg káros tartalom található a világhálón.

Mint arról beszámoltunk, az LMP nemrégiben kezdeményezte a TikTok betiltását a 18 éven aluliak számára. Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese az Indexen megjelent, Tiltsuk be a TikTokot 18 éves kor alatt! című véleménycikkében amellett érvelt, hogy kiemelten foglalkozni kell az online világ szabályozásával, „szembe kell menni a liberális megközelítéssel is”, számos korlátozásra és tiltásra van szükség. 

Az LMP frakcióvezető-helyettesétől azt is megtudtuk, hogy az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága egy-két héten belül tárgyalhatja az LMP gyermekvédelmi javaslatát, a TikTok betiltása azonban ismét felmerült az Országgyűlésben.

Kanász-Nagy Máté keddi felszólalásában emlékeztetett, az LMP korábban már benyújtott egy javaslatot, amely megemelte volna a gyermekjóléti juttatások értékét, valamint az ágazatban dolgozók bérét, ezt azonban az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága elutasította. Kiemelte, hogy a párt másik javaslata szigorítaná a pályára lépést különböző pályaalkalmassági vizsgákkal, illetve pszichológiai vizsgálatokkal, valamint szigorítaná a fiatalok hozzáférését a káros hatással bíró videómegosztókhoz.

Ezen belül is kiemelten foglalkoznánk a TikTok nevű videómegosztó platform szabályozásával. Mi azt gondoljuk, hogy ezen a platformon káros tartalmak jelennek meg, éppen ezért a 18 éven aluliak számára meg kellene tiltani a hozzáférést. A TikTokon olyan tartalmak jelennek meg, amelyek általában is megvalósítanak egy vizuális környezetszennyezést, de ezen túl sajnos egyre gyakrabban hallunk róla, hogy olyan tartalmak jelennek meg, amik kifejezetten károsak a fiatalok részére. Szexualitással, erőszakkal és egyéb káros dolgokkal kapcsolatos tartalmak. Úgy látszik, ez a szolgáltató nem képes kiszűrni ezeket a tartalmakat

– vélekedett felszólalásában Kanász-Nagy Máté, egyúttal kikérve a kormány álláspontját.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettes-államtitkára válaszában kitért rá, szerinte ez a kérdés inkább az Igazságügyi Minisztériumhoz és a Belügyminisztériumhoz tartozik. Abban egyetértenek a felek, hogy a gyermekek védelme az egyik legfontosabb kérdés, ezért is dolgoznak a gyermekvédelmi szabályok szigorításán. Hangsúlyozta, hogy Magyarországnak kell rendelkeznie Európa legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerével.

Az elmúlt hónapok pedofilbotrányai is egyértelműen jelzik, hogy itt az idő megálljt parancsolni a folyamatoknak, fontos húzni egy vonalat és kiállni a hagyományaink, az erkölcsi értékeink mellett, amelyekből semmi áron sem engedünk

– tette hozzá Vitályos Eszter.

Kanász-Nagy Máté viszontválaszában azt mondta, szerinte kulturális kérdés, hogy milyen tartalmakhoz jutnak hozzá a fiatalok, a TikTokon megjelenő tartalmak szerinte károsak. Vitályos Eszter meglátása szerint nem feltétlenül kellene kiemelni a TikTokot, ugyanis rengeteg káros tartalom található a világhálón.