Karácsony Gergely: Szavazás lesz a Lánchíd végleges forgalmi rendjéről

2023.05.02. 08:55
Kedden a Jazzy rádión hallgatható Business Class című reggeli műsor vendége volt Karácsony Gergely. A főpolgármester a Lánchíd és Budapest jövőjéről, illetve arról is mesélt, hogy miről beszélgetett a Magyarországra látogató Ferenc pápával.

Karácsony Gergely szombaton találkozott Őszentségével. „Nagy megtiszteltetés volt, hogy itt járt, gyönyörű szavakkal beszélt a fővárosról. Továbbítottam a fővárosiak jókívánságait az irányába. A találkozó előtt nagyon izgultam, aztán belefeledkeztünk a beszédbe, 15 percet tölthettem a társaságában” – emlékezett vissza a nem mindennapi pillanatokra a városvezető.

„Azt mondta, a politikusok hajlamosak arra, hogy megosszák az embereket, miközben a szavazótáborukra koncentrálnak. Azt javasolta, hogy mi ne ezt az elvet kövessük, majd szerényen hozzátette, nem akar tanácsokat adni. Végtelenül kedves ember” – mondta a főpolgármester Ferenc pápáról.

Karácsony Gergely ezután arról beszélt, hogy Budapest túlélő üzemmódra kapcsol. Emlékeztetett arra, hogy a főváros felvenne 17 milliárd forint fejlesztési hitelt a szolidaritási hozzájárul enyhítése érdekében, most ehhez várják a kormányzati jóváhagyást.

„A főváros hitelképes, a közeljövőben találkozóm lesz a kormány tagjaival. Tök normális a viszonyom velük, simán leülnek velem beszélgetni, ha van arra hajlandóság. Ha viszont az a politikai szándék, hogy Budapest belezuhanjon a szakadékba, akkor az fog történni” – jegyezte meg.

A műsorban ezután szóba került az a bírósági per, amit Karácsonyék indítanak az állam ellen a szolidaritási hozzájárulás miatt.

Meg akarom menteni a várost egy olyan pénzügyi elvonástól, ami szerintünk törvénytelen. Ezt akarjuk kimondatni a bírósággal, 25 milliárd forint a tét. A központi költségvetést támogatjuk, a kormány aztán jó és kevésbé jó célokra is felhasználja a befolyó pénzt

– mondta a politikus.

Szavazás lesz a Lánchídról

Ezt követően a Lánchíd került szóba. Karácsony Gergely újra elmondta, hogy a felújítás ütemezetten halad, a kivitelező mindennel elkészül határidőre. Megjegyezte, hogy most azt a részt újítják fel, ahol a gyalogosok közlekednek. Arról is beszélt, hogy tanulmány készült az autóforgalom változásáról a hidakon.

Véleménye szerint jól működik a Lánchíd mostani forgalmi menetrendje, ő annak megtartását javasolja. Erről viszont nem én döntök, szavazás lesz a Lánchíd végleges forgalmi rendjéről – hangsúlyozta.

„Azt akarom, hogy a lakosok érezzék, hogy ők a főnökeim. A budapestiek négy kérdésről szavazhatnak majd. Be kell vonni az embereket a döntéshozatali folyamatokba, információkkal kell őket ellátni, így lehet racionális döntéseket hozni” – tette hozzá.