De meddig kell még várni az ukrán ellentámadásra?

ZS 3476
Mérlegre tettük, mikor indulhat az ukrán ellentámadás. Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő a Kibeszélő e heti adásában elmagyarázta, hogy miért lett kétesélyes a háború kimenetele, és kiknek kellene igazán tárgyalóasztalhoz ülniük, hogy megállapodjanak a háború lezárása érdekében.

Kis-Benedek József szerint csak idő kérdése, hogy meginduljon az ukrán ellentámadás, hiszen parancsra vár mintegy 50 ezer újonnan és Nyugaton kiképzett katona, akik a megfelelő új haditechnika kezelésével is tisztában vannak. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy szemben a háborút indító 2022-es, viszonylag enyhe orosz–ukrán téllel, az idei sokkal tovább tartott, és jóval hidegebb volt. Mindenki arra vár, hogy a föld felengedjen, és a sár eltűnjön, hiszen ilyen körülmények között életveszélyes a terepre engedni a harci járműveket. 

De meddig kell még várni az ukrán ellentámadásra?

A beszélgetés során érintettük a Wagner-csoportot, vagyis Jevgenyij Prigozsin, Vlagyimir Putyin elnök régi barátjának zsoldos magánhadseregét is. Eddig mindenki lelkesedett érte, manapság azonban mintha igyekeznének kiszorítani őket. A biztonságpolitikai szakértő úgy véli:

a Wagner-csoport mára már kissé elszemtelenedett, túl sokat követel. Igaz, ők hozták, amit ígértek, szemben az orosz reguláris erőkkel. A luhanszki és a donyecki térségben, illetve most Bahmut környékén is ők harcoltak elég eredményesen.

Az utóbbi időben derült ki, hogy a Gazprom és Rosznyeft gáz- és olajipari óriáscégek is magánhadseregek szervezésébe kezdtek. Kis-Benedek szerint indulhatnak új csoportok, azonban borítékolható, hogy a Wagnerrel folyamatosak lesznek a vitáik, hiszen arra utaznak ők is, hogy minél több és minél jelentősebb állami megrendelést kapjanak, azonban a piac nem olyan nagy. Hadműveleti szempontból pedig egyáltalán nincs szükség újabb magánhadseregek bevetésére a háborúban.

A Wagner elérte, hogy bűnözőket is besorozhatnak, és harcolhatnak a soraiban. A szakértő szerint ennek egyik nyomós oka volt az, hogy alkalmazzanak bűnözőket, de a lényeg, hogy ezzel is kíméljék az orosz erőket.

Mit jelentettek a kiszivárgott Pentagon-dokumentumok az ellentámadás esetében?

A biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy a támadásra vonatkozó és kiszivárgott adatok nyomán az akció részleteit át kell tervezni. Ugyanakkor a kérdésre, hogy valóban vitális adatok láttak-e napvilágot – hiszen egy részüket már a sajtóban is lehetett olvasni –, Kis-Benedek József azt mondta, a gond az, ha olyan információk szivárognak ki, amelyek a támadás szempontjából fontosak, akkor esetleg az ellenfél fel tud készülni.

Miért olyan fontos egy olyan kisváros, mint a korábban sohasem hallott Bahmut? Elhangzott, hogy a település presztízs szempontból, és nem a további hadműveletek szempontjából fontos, hiszen inkább a déli területekre kell odafigyelni, az a lényeges, hogy ott mi fog történni.

Az oroszok arra készülnek, hogy az ukránok délen fognak támadni, de nem lehet kizárni, hogy hasonlóan trükkösen indul az ukrán ellentámadás, mint tavaly ősszel, amikor megzavarták az oroszokat. 

Huncutságok mindig várhatók, ezeket a mostani támadásnál sem lehet kizárni

– tette hozzá a szakértő.

Mi jöhet még?

Szó volt arról is, hogy megpróbálhatják-e az oroszok destabilizálni Moldovát, és valamiképpen szétrobbantani, hiszen az állam keleti felében élő és elszakadni vágyók orosz ajkúak mellett jelen van a déli részen a függetlenedni akaró gagauz népcsoport. A kérdés eldöntésében azonban komoly szava lehet Romániának, ahol egyre több amerikai csapat állomásozik.

A beszélgetés során szó volt még többek között arról is, hogy:

  • Tényleg nincs elegendő lőszer az orosz–ukrán front két oldalán?
  • Miért problémás jelenleg az európai lőszergyártás, melyek az igazi nehézségek?
  • Miért követel állami megbízóitól egyre több pénzt a Wagner-csoport?
  • Mi lesz egy Putyin utáni világban az egymás után alakuló orosz magánhadseregekkel?
  • Milyen orosz vezetői körnek érdeke, hogy Vlagyimir Putyin minél tovább hatalmon maradjon?
  • Miért vonták hátra az oroszok a frontvonalról a hadianyagokat?
  • Kinek és miért presztízskérdés Bahmut elfoglalása?
  • Miért támadnának délen az ukránok, a Krím térségében?
  • Változhat-e az amerikai stratégiai politika Ukrajna esetében, ha nem Donald Trump lesz a következő republikánus elnökjelölt?
  • Hozhat-e sikert a konfliktus rendezésében az esetleges kínai közvetítési kísérlet?

A Kibeszélő korábbi adásait ide kattintva nézheti meg.

(Borítókép: Kis-Benedek József. Fotó: Nagy Tamás / Index)