Kiderült, lehallgatták-e az amerikaiak Orbán Viktort és kormányának tagjait

PAP 5493
2023.05.02. 20:25
A Nemzeti Információs Központ titkosítás alól feloldott jelentése szerint az amerikaiak nem hallgatták le a magyar kormányt. A dokumentumban arról is írnak, hogy a kiszivárgott iratokban írtak valósak, de a sajtó torzította az információkat.

Nem hallgatták le az amerikaiak a magyar kormányt, a Pentagon-iratokként híressé vált, kiszivárgott titkos információk Magyarországot érintő megállapításai nem lehallgatási forrásból származnak – állapította meg a Nemzeti Információs Központ, amelynek most titkosítás alól feloldott jelentése azt is rögzíti, hogy amúgy a kiszivárgott iratokban írtak valósak, bár a sajtóátvételekkor torzulhattak.

Egyértelműen megállapítható, hogy nem került sor a magyar kormány lehallgatására

– rögzíti a Nemzeti Információs Központ (NIK), tehát Rogán Antal minisztériuma által felügyelt titkosszolgálat jelentése, amely az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának április 19-i ülésén hangzott el arról, hogy mi igaz a Pentagon-iratokban említett magyar vonatkozású információkból – írja a HVG.

A Pentagon-iratokban három, Magyarországra vonatkozó állítás jelent meg:

  1. Az egyik dokumentum a szövetségesi együttműködés keretében jelöli Magyarországot, amely – a délkeleti zászlóalj harccsoport részeként – teljesíti vállalt szövetségesi feladatait.
  2. A „Szigorúan titkos!” minősítésű jelentésben szereplő „Bizalmas!” minősítésű információ szerint „a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor február 22-én egy politikai stratégiai ülésen az Egyesült Államokat jelölte meg pártja első három ellenfele egyikeként”.
  3. „A Horvát Fegyveres Erők 14 darab Mi–8 HP típusú helikopter szállítását tervezik Ukrajnába idén márciusban, amelyből 7 már jelenleg is bevetésre kész. Az ukrán pilóták a helikoptereket a magyar légtéren keresztül tervezik szállítani”.

A Pentagon-iratokban található három magyar vonatkozású állításról a NIK főigazgatója azt mondta, hogy „az eddig ismertté vált dokumentumok alapján közvetlen magyar érdeksérelem nem merült fel, azonban a szivárogtatásból következő és az egész szövetségi rendszert érintő biztonsági kihívások Magyarországra is kihatnak”, de ezt a titkosszolgálatok kezelik. 

A nyilvánosságra kerülő dokumentumokban a magyar fél hivatalos álláspontját a készítők megfelelően és pontosan mutatták be, az iratok pedig hazánk szempontjából negatívan értékelhető elemet nem tartalmaztak

– fogalmazott Kovács Zoltán András dandártábornok, a NIK főigazgatója, aki szerint azonban indokolt megjegyezni, hogy a sajtóban megjelenő tudósítások egy része a nyilvánosságra hozott eredeti dokumentumok ismerete nélkül vehette át az információkat, így a cikkekben szereplő megállapítások jelentős része téves és torzított.

A főigazgató nagy valószínűséggel itt a harmadik pontban megfogalmazott állításokra gondolhatott. A jelentés szerint a helikopterekre vonatkozó információ is torzult. Akadt olyan külföldi lap, amely arról írt, hogy „Magyarország titokban hozzájárulhat ahhoz, hogy szövetségesei a légterét használják az Ukrajnába történő fegyverszállításra”. 

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)