Jelentős erdőrész újul meg Piliscsabán

2023.05.03. 12:30
A korábban rossz állapotú és kiszáradófélben lévő fenyők alá a helyi klimatikus viszonyokhoz jobban alkalmazkodó, őshonos, lombos fafajokat telepítettek egy több mint 2 hektáros területre a Pilisi Parkerdőben – közölte a Market Építő Zrt. közleményében.

Az építőipar az egyik legjelentősebb károsanyag-kibocsátó és a leginkább környezetszennyező szereplőnek számít az összes iparág közül, de a Market Építő Zrt. most épp a fenntarthatóság mellett áll ki.

Ahogy vezetői döntéseinkben, úgy a mindennapi működésünk során is egyre nagyobb prioritással jelenik meg a zöldszemlélet. A tavalyi év mérföldkőnek számított a cégcsoport életében, hiszen a magyar építőipari vállalatok közül elsőként publikáltuk a Fenntarthatósági jelentésünket. Törekszünk arra, hogy új, innovatív, fenntarthatóságra irányuló projekteket, programokat és kezdeményezéseket indítsunk el és integráljunk cégünk működésébe. Ennek jegyében valósítottunk meg a Faültetési Programot, amelynek célja, hogy az idegenhonos vagy tájidegen faállományok őshonos fa- és cserjefajokkal való alátelepítésével hozzájáruljunk a magyarországi erdők biodiverzitásának megőrzéséhez

– fejtette ki a koncepció alapkövét Báthory Balázs, a Market Építő Zrt. innovációért és stratégiai fejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettese.

Közel 17 ezer csemetét ültetnek

Mint kiderült, csaknem 17 000 facsemete kerül a Pilisi Parkerdőbe. Az erdőrész átalakítása a közlemény szerint többek közt olyan fontos klímavédelmi célokat szolgál, mint:  

  • a szénmegkötés, 
  • a vízmegtartás, 
  • a párologtatás, 
  • a szálló por megkötése
  • és a biodiverzitás növelése. 

Összesen 16 880 darab csemete talált otthonra a 2,11 hektáros területen, amely közel esik az országos kéktúra népszerű útvonalához. A vadkár elkerülése érdekében – átmenetileg – 2 méter magas kerítéssel védik a beültetett területet.  

A csemeték hosszú távú gondozását a Pilisi Parkerdő fogja biztosítani a Market Építő Zrt. megbízásából. Az építőipar és az erdőgazdálkodó összefogásával átalakuló erdőterület hosszú évtizedekre nyújt majd otthont és védelmet számtalan növény- és állatfaj számára. 

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.