Elbukták a pert, hárommilliót kell fizetnie az éberkómából felébredt nő családjának

2023.05.03. 09:09
Egy másodfokú ítéletben hárommillió forint perköltség kifizetésére kötelezték annak a nőnek a családját, aki egy súlyos betegség miatt került kórházba évekkel ezelőtt.

Varga Katalin két gyermekével élt, amikor nyolc évvel ezelőtt egy jóindulatú agydaganatot eltávolító műtét után egy kórházi baktérium megtámadta a szervezetét. Sokáig éberkómában volt, és eközben még tartásdíj fizetésére is kötelezték. Tavaly hosszú évek után felébredt a kómából, és közben a családja 100 millió forintra perelte a kórházat, mert szerintük intézményi mulasztás okozta a súlyos betegséget.

Az ügyben most a Pécsi Ítélőtábla hozott másodfokú ítéletet. A törvényszék ítélete szerint a kórház nem hibázott, így a család nem kapja meg a kártérítést, sőt még fizetniük is kell,

ugyanis a perköltség hárommillió forintra rúg, és ezt nekik kell állniuk. 

„Az ítélet szerint még nekünk kellene kifizetni a perköltséget, de hiszek abban, hogy végül nem fogjuk elbukni, megyünk tovább, s harcolunk az igazunkért, amíg bírunk. Felháborító, vicc, hogy ide jutottunk. Rengeteg iratunk van, ami véleményem szerint az igazunkat bizonyítja” – mondta Varga Katalin édesanyja a Blikknek. A család jogi képviselője szintén azt mondta: felháborító döntés született, amit nem hagynak annyiban.

A végső döntés előtt kaptam meg a Nemzeti Népegészségügyi Központtól, hogy a 2014-es évben az érintett kaposvári kórházban összesen 66 alkalommal jelentettek be kórházi fertőzést, de hiába kértem a bíróságot, hogy nyissák meg újra a tárgyalást, s ezeket vizsgálják ki, lesöpörték az indítványomat. Az igazságügyi orvosszakértő és az infektológus szakértő szerint minden a legnagyobb rendben történt, arra mégsem tudtak kielégítő választ adni, hogy miért csak a gennyes baktérium kimutatása után nyolc nappal kezdték a beteget kezelni 

– magyarázta Litresits András.