Kiderült, mennyivel emelkedhetnek a nyugdíjak jövőre

2023.05.04. 07:06
A nyugdíjak emelése a kormány inflációs várakozásain múlik. Úgy tűnik, hogy a kormány pesszimistább, mint a Magyar Nemzeti Bank szakértői. Kérdéses, lesz-e jövőre nyugdíjprémium.

Egy friss dokumentumban foglaltak szerint az Orbán-kormány 2024-re 6 százalékos inflációt vár, ami azt jelenti, hogy 6 százalékos nyugdíjemelés jöhet jövő év januárjában – írja az mfor.hu

A bizonytalan gazdasági környezet miatt azonban könnyen lehet, hogy a tavalyi évhez hasonlóan módosítania kell a kormánynak inflációs előrejelzésén. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy tavaly december végén a Pénzügyminisztérium a makrogazdasági kitekintőjében még 4,3 százalékos inflációval számolt 2024-re. Tehát 1,7 százalékpontot rontottak az előrejelzésen.

Ez az átlagos nyugdíj esetén 12 ezer forint pluszt jelenthet havonta, abban az esetben, ha idén nem kerül sor nyugdíjkiegészítésre.

A nyugdíjkiegészítésről jelenleg semmi biztosat nem lehet tudni. Az ellátásokat 15 százalékkal emelték idén, a nyugdíjasok fogyasztói kosara alapján számolt kumulált árindex az első három hónapban 27 százalék volt, vagyis a számok alapján 15 százaléknál nagyobb emelés is indokolt lehet. A kormány azonban egyelőre kivár, a jelek szerint még reális forgatókönyvnek látják, hogy 15 százalék lesz éves átlagban az infláció mértéke idén. A 2021-es és 2022-es évekkel ellentétben tehát úgy néz ki, idén nem lesz előrehozott, nyári nyugdíjkorrekció, ezzel megvárhatják a jogszabályban rögzített november hónapot.

A kormány a Magyar Nemzeti Bank szakértőinél is pesszimistábban látja a jövő évi pénzromlás mértékét, március végén publikált inflációs jelentésükben 3-5 százalék közé tette a 2024-es inflációt.

Várható nyugdíjprémium?

A nyugdíjasokat érintő szintén fontos mutató, a GDP várható alakulása, ami a nyugdíjprémium sorsát dönti el. A kormány ugyanis 3,5 százalékos gazdasági növekedés felett prémiumot ad a nyugdíjasoknak.

Idén ennek a lehetősége gyakorlatilag kizárt: a várt növekedés – 1,5 százalék – annyira távol áll ettől a 3,5 százaléktól, hogy eléréséhez óriási fordulatra lenne szükség.