Orbán Viktor a georgiai kormányfővel tárgyalt

2023.05.04. 15:06
Orbán Viktor Georgia miniszterelnökével tárgyalt a Karmelita kolostorban csütörtök délután. Irakli Garibasvili a CPAC Hungary rendezvényen is beszédet mondott.

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban munkaebéden fogadta Irakli Garibasvili georgiai kormányfőt, aki csütörtök délelőtt felszólalt a CPAC Magyarország rendezvényen – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A tárgyaláson az őszre tervezett magyar–georgiai együttes kormányülés előkészületeiről, Georgia EU-integrációjának előrehaladásáról, valamint az aktuális geopolitikai kérdésekről, elsősorban az ukrajnai háborúról volt szó – mondta Havasi Bertalan.

Irakli Garibasvili georgiai kormányfő (egykori Grúzia) arról beszélt rendezvényindító felszólalásában, hogy majdnem nyolcvan éve, hogy véget ért a fasizmus Európában, és befejeződött a II. világháború. Azóta is voltak kihívások a kontinensen, de az elmúlt néhány évben sosem látott járvány, gazdasági megbicsaklás, magas infláció sújtotta Európát. Ezt pedig megfejelte az ukrajnai háború.

Emlékeztetett arra, hogy 2008-ban az akkori Grúziát is megtámadta Oroszország, és a háború azzal végződött, hogy a kaukázusi ország elveszítette területe húsz százalékát. A georgiai emberek azonban szabadságszeretők, és azóta is arra törekszenek, hogy megőrizzék függetlenségüket. Beszédéről itt írtunk bővebben.

A CPAC Hungary konferenciát az Index élőben követte, cikkünket ezen a linken találja.