Gyárfás Tamás megkérdezte a tanút, hallotta-e, amikor Portik azt mondja: „letettük a fenyőfát”

2023.05.04. 14:25

Az 1. számú tanú és D. István volt az, aki Kölnben különböző ruhadarabokban találta meg azt a hangfelvételt, amelyet Portik Tamás rögzített, amikor Gyárfás Tamással beszélgetett. 

Mint ismert, D. István Portik Tamás régi ismerőse volt, aki a 2000-es évek elején többször is találkozott a vádlott élettársával. A nő egyszer csak beállított hozzá egy zsák gyerekruhával, és közölte vele, hogy ezek nagyon fontosak. Csak évekkel később, amikor a zsák már Kölnbe került egy költözés miatt, nézte meg egy barátjával, hogy mik is ezek a ruhák.

Ekkor találták meg a textíliákba belevarrt hanghordozókat. Először nem merték áthozni a határon, így a bécsi pályaudvar egyik csomagmegőrzőjében rejtették el. Innen került el a későbbiekben a Farkasréti temetőbe, majd a rendőrséghez.

Még mielőtt a hatóságokhoz kerülhetett volna az anyag, a két tanú kézzel leírt néhány idézetet, és diktafonra is felvett pár mondatot a felvételről. Ezekkel meg 2017-ben valaki megzsarolta Gyárfás Tamást. 

Az 1. tanú D. Istvánhoz hasonlóan azt állította, hogy nem tudja, milyen célból tették mindezt. Egy ponton az őt tanúként meghallgató nyomozót vádolta meg azzal, hogy nem valósághűen írta le az állításait a jegyzőkönyvbe, és következetesen tagadta, hogy meg akarta zsarolni Gyárfás Tamást. Annyit elmondott, hogy D. István nehéz anyagi helyzetben volt, és sok pénzt remélt ebből az akcióból.

A nagyjából két órán át tartó meghallgatáson a kérdések nagy százalékára a tanú nem tudott válaszolni. A hanganyag tartalmára sem emlékezett teljesen, néhány felvétel szerinte zavaros volt. De felismerte rajtuk Gyárfás Tamás hangját, míg D. István Portik hangját vélte felfedezni. 

Ketten együtt raktuk össze, hogy miről lehet szó. A Fenyő-gyilkosságról beszéltek. Portik Tamás mintha hálát várt volna egy régen nyújtott segítségért.

Gyárfás Tamás ezek után, csakúgy, mint D. Istvánnál, rákérdezett, hogy hallotta-e azt a mondatot a hanganyagban, hogy letettük a fenyőfát. Mindketten nemmel válaszoltak a kérdésre. 

Ez a három szó azért fontos, mert 2018-ban erre a mondatra hivatkozva vették őrizetbe Gyárfás Tamást, mintha Portik Tamás ezzel jelezte volna Gyárfásnak, hogy eleget tett a megbízásnak.

A 2019-ben indult perben a Nap TV egykori producere ellen az a vád, hogy előbb Tasnádi Pétert bízta meg üzleti riválisa, Fenyő János megöletésével, majd mivel nem hajtotta végre, Portik Tamáshoz fordult, aki a szlovák bérgyilkost, Jozef Rohácot bízta meg az üzletember meggyilkolásával.

A vádlottak mindent tagadnak. A bíróság a Farkasréti temetőben megtalált, Gyárfás és Portik között lezajlott, Portik által titokban rögzített beszélgetések 512 percnyi hangfelvételeit nyelvész szakértők segítségével vizsgálta. 

Várhatóan júliusban folytatódik az ügy egy utolsó tanú meghallgatásával.