Visszafordíthatatlan kárt okozhat a kutyákban az egyik legalattomosabb betegség

2023.05.04. 17:35
Az egyik legalattomosabb betegség a kutyák körében, amely egyre több négylábút érint Magyarországon.

A megelőzés sokkal hatékonyabb módja a betegség leküzdésének, mint a kezelése, a gazdiknak pedig fontos szerepük van ebben a folyamatban.

A rendszeres szűrővizsgálatok és a rendszeres megelőzés ugyanis hozzátartoznak a felelős állattartáshoz – közölte az Elanco gyógyszergyártó vállalat.

Szívférgesség ellen minden 6 hónapnál idősebb kutyát érdemes szűrni, amely egy gyors és fájdalommentes folyamat.

Az első szűrés után fél évvel, majd utána folyamatos védekezés mellett is évente szükséges ellenőrizni a megelőző kezelések hatékonyságát. 

Május 10-e a szívférgesség napja Magyarországon, ezért a vállalat kampányt indított, hogy felhívja a figyelmet a betegség veszélyeire, a szűrővizsgálatok jelentőségére és fontosságára. 

Az akcióhoz csatlakozott Tornóczky Anita, az Országos Állatvédőrség Alapítvány elnöke, okleveles habilitációs kutyakiképző is, aki maga is nyolc kutya gazdája.

Szerinte egyre gyakoribb, hogy szívférges kutyával találkozik, saját mentett kutyái között is volt, akit kezeltetni kellett. Számos kezelési móddal találkozott már, amelyek hosszadalmas és költséges folyamatok és rendkívül megterhelőek lelkileg és fizikailag is a kutyák számára. Ezért fontos a megelőzésre koncentrálni  írják.

Milyen veszélyeket rejthet a kutyák szívférgessége? 

Évek óta kiemelt figyelmet kap a szívférgesség témája a szúnyogszezon kezdetén, 2017-ben pedig május 10-ét jelölték ki a Szívférgesség Napjának.

Magyarországon is egyre ismertebb a gazdik körében ez a kutyákat veszélyeztető, szúnyog által terjesztett parazitafertőzés.

A szívféreg-lárvák a szúnyog vérszívásakor juthatnak a kutyába és 5-7 évet is elérhet az élettartamuk.

A fertőzés hosszú ideig észrevétlen maradhat, és gyakran mire kiderül, már súlyos vagy visszafordíthatatlan károsodást okoz a kutya szervezetében.