Nyomozást indít az ügyészség a Karmelita kolostornál történtek miatt

ZS 2962
2023.05.04. 06:49
A Karmelita kolostor előtti tüntetésen letartóztatták Tompos Márton momentumos országgyűlési képviselőt és több diáktüntetőt. Pártja közlése szerint a képviselőt a hajnali órákban kiengedték a Gyorskocsi utcából. A Budapesti Rendőr-főkapitányság állásfoglalásában arról ír, hogy a Karmelita kolostor előtti tüntetés be nem jelentett demonstráció volt, és ezzel a tüntetők jogsértést követtek el akkor, amikor a többszöri felszólítás ellenére sem távolodtak el a rendőrsorfaltól, agresszívvá váltak és rendőrökre támadtak.

Többórányi vegzálás után végül hajnali fél 2-kor kiengedték Tompos Mártont a Gyorskocsi utcából – írja közösségi oldalán a párt. A Momentum szerint a rendőrség az éjjel nem adott információkat arról, hogy miért nem engedik be a kiskorú diákok szüleit gyerekeikhez.

Szerdán, a Karmelita kolostor előtt újabb demonstrációt tartottak a pedagógusok és a diákok, a Momentum képviselői pedig ismét el akarták bontani a Miniszterelnökségnek otthont adó épület előtti kordont. A demonstráció ismét dulakodásba torkollott, a rendőrség könnygázt is bevetett. A résztvevők a beszédek alatt közölték: oktatással kapcsolatos népszavazási kezdeményezést nyújtottak be a választási irodának.

A rendőrség szerint visszaéltek a gyülekezési joggal

A Budapesti Rendőr-főkapitányságra 2023. május 3-án délutánra három, a gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény hatálya alá tartozó gyűlést jelentettek be a fővárosban. A BRFK mindhárom bejelentést tudomásul vette – olvasható a rendőrség oldalán. 

A hatóságok álláspontja szerint a bejelentett gyűlések befejezését követően egy nagyobb csoport a Karmelita kolostorhoz vonult, és a rendőrök tájékoztatták a tüntetőket, hogy a be nem jelentett gyűléssel jogsértést követnek el, majd többször felszólították őket, hogy távolodjanak el a rendőrsorfaltól.

A tömeg este nyolc óra körül a rendőrökre támadt, lökdösni kezdték őket, bedöntötték a kerítéselemeket, betörtek az építési területre, kövekkel dobálták és rugdosták a rendőröket

– írja a rendőrség.

Jogszerű könnygázhasználat

A rendőrség arról is ír, hogy a tüntetőkkel szemben jogszerűen vetettek be könnygázt. „A rendőrség a gyűlés szervezőjével szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyülekezési joggal visszaélés miatt szabálysértési eljárást kezdeményezett,

a rendőrökre támadók közül öt embert előállítottak, őket a Központi Nyomozó Főügyészségen hivatalos személy elleni erőszak miatt jelentették fel.

A további támadók és más bűncselekmények elkövetőinek azonosítása a kamerafelvételek alapján folyamatban van” – áll a rendőrség közleményében. 

Nyolc embert feljelentettek, mert arcukat maszkkal eltakarva vettek részt a jogellenes gyűlésen, egyiküket elő is állították, mert megpróbált elmenekülni az őt igazoltatni akaró rendőrök elől, valamint egy nőt pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt állítottak elő.

Az ügyészség nyomozást indít

A 2023. május 3-án, este, a Karmelita kolostor előtti tüntetésen történt rendőrök elleni támadással kapcsolatban a nyomozó ügyészség nyomozást rendelt el és megkezdte a tényállás teljes körű felderítését – olvasható az ügyészség közleményében.

Az ügyben egy személyt őrizetbe vettek.

Az ügyészség az ügyről az eljárás érdekeire figyelemmel további tájékoztatást nem adott.

(Borítókép: Tüntetők csapnak össze a rendőrökkel a Karmelita kolostornál 2023. május 3-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)