A rendőrség szerint jogszerűen használtak kényszerítőeszközt a Karmelitánál

ZS 2714
2023.05.04. 22:35
Az Országos Rendőr-főkapitányság közleményt adott ki a Karmelitánál történt május 3-i összetűzésről, amely szerint jogszerűen használtak kényszerítőeszközöket a tüntetőkkel szemben. Azt is közölték, hogy kamerafelvételek alapján továbbra is zajlik a bűncselekményeket elkövetők azonosítása.

Jog- és szakszerű volt a kényszerítőeszköz alkalmazása a szerda esti jogellenes budapesti tüntetésen a parancsnoki vizsgálat szerint – írta az Országos Rendőr-főkapitányság a Police.hu-n.

A közlemény szerint a bejelentett gyűlések befejezése után a résztvevők egy csoportja az előírásokat megszegve a Budai Várnegyedbe vonult, ahol a rendőrség megakadályozta, hogy a Színház utcába és a Szent György utcába bejussanak.

Itt a tüntetők vitatkozni kezdtek a rendőrökkel, indulatos, sértő kijelentéseket tettek, közülük néhányan igyekeztek a sorfal közé furakodni, lökdösték a rendőröket.

Többen már ekkor maszkkal vagy kendővel takarták el az arcukat, de volt, aki védőszemüveget, sőt gázálarcot viselt. Az ORFK kiemeli, hogy a rendőrök többször tájékoztatták a megjelenteket, hogy be nem jelentett gyűlésen vesznek részt és kérték, illetve felszólították őket, hogy a sorfaltól lépjenek távolabb, valamint a rendőrökkel szembeni erőszak esetén kényszerítő eszközök alkalmazását is kilátásba helyezték.

A tömeg egy része ekkor elindult a Színház utcához, közben az építési területet védő kerítést rángatták, ütötték. Néhányan átmásztak a kerítésen és együttes erővel áttörték azt. Az építési területre betódult csoport a kerítést tovább rongálta és a Színház utca felé is áttörte azt.

Az itt felsorakozott rendőröket dobálni kezdték és többen megkíséreltek a sorfalon erőszakkal átjutni.

Mint írják, az őket ért támadás elhárítására a rendőrök ekkor könnygázt alkalmaztak, és megkezdték a zárt területre bejutottak kiszorítását, ennek során öt embert vontak intézkedés alá, akiket később előállítottak. 

A közlemény szerint a jogellenes gyűlés szervezőjével szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyülekezési joggal visszaélés miatt szabálysértési eljárást kezdeményezett, a rendőrökre támadók közül öt személyt előállítottak, velük szemben a Központi Nyomozó Főügyészségen hivatalos személy elleni erőszak miatt tettek feljelentést. A további támadók és más bűncselekmények elkövetőinek azonosítása a kamerafelvételek alapján jelenleg is folyamatban van.

Nyolc embert azért jelentettek fel, mert arcukat maszkkal eltakarva vettek részt a jogellenes gyűlésen. Egyiküket elő is állították, mert megpróbált elmenekülni az őt igazoltatni szándékozó rendőrök elől, egy nőt pedig pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt állítottak elő. 

A fent említett rendőri intézkedésekről a parancsnoki vizsgálat megállapította, hogy a kényszerítő eszköz alkalmazása jog-, és szakszerű volt.

Leszögezzük, hogy az egyes személyeket a véleményük, valamivel egyet nem értésük nem jogosítja fel arra, hogy bűncselekményt kövessenek el, mások tulajdonát vagy testi épségét sértsék vagy veszélyeztessék. Ilyen esetekben a rendőrség intézkedni köteles

– zárja közleményét az Országos Rendőr-főkapitányság.

(Borítókép: Index / Szollár Zsófia)