Vera Jourová: Ez nem a történet vége Magyarország számára

2023.05.04. 09:51
Az Európai Bizottság alelnöke szerint Magyarország eddig négy mérföldkövet teljesített a huszonhétből, ez pedig nem elegendő az uniós források kifizetéséhez.

A magyar parlament szerdán elfogadta a bíróságok átpolitizáltságának csökkentését célzó jogszabályt, hogy az Európai Unió által a jogállamisággal és a korrupcióval kapcsolatos aggályok miatt zárolt források csaknem felét felszabadítsa. Vera Jurová, az Európai Bizottság alelnöke szerint azonban ez csupán négy mérföldkő a huszonhétből, az uniós források Magyarország számára történő kifizetésének időpontja még mindig bizonytalan. 

„Ez egy nagyon jó lépés, Magyarország megfelelően reagált” – mondta Vera Jourová értékért és átláthatóságért felelős uniós biztos az Euronews arra vonatkozó kérdésére, hogyan értékelik Brüsszelben a magyar parlament döntését az igazságügyi csomaggal kapcsolatban. Az Országgyűlés elfogadta azt az igazságszolgáltatás függetlenségét javító jogszabálycsomagot, amelynek tartalmát az Európai Bizottsággal is egyeztette a magyar kormány.

Ez azonban még nem a történet vége

– tette hozzá az Európai Bizottság alelnöke, aki arról is beszélt, hogy az új magyar törvényeket elemzik, azoknak hatályba kell lépniük és végrehajtási lépéseket is kell tartalmazniuk.

Ez még nem elég

A biztos azt is elmondta a portálnak, hogy ez a csomag csak négy mérföldkövet jelent abból a 27-ből, amelyet a tagállamok előírtak Magyarországnak az uniós forrásokhoz való hozzáférések érdekében. Vera Jourová szerint a vállalások teljesítésének elemzéséhez az összes dokumentumot meg kell kapnia az Európai Bizottságnak, az első kifizetési kérelemhez pedig mind a 27 mérföldkőnek a végrehajtása kell. Szóval még túl korai erről beszélni – tette hozzá Jourová.