Megvannak a kötelező akciózás részletszabályai, 3 millió forintos bírság is járhat, ha nem teljesülnek a leírtak

2023.05.05. 19:16
Az intézkedés hatására minden héten a vásárlók rendelkezésére áll majd egy 20 termékből álló akciós árú élelmiszerkosár az adott boltban, amit a korábbiakhoz képest olcsóbban vásárolhatnak meg. A részletszabályok hamarosan a Magyar Közlönyben is megjelennek.

Szentkirályi Alexandra a Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány görög és francia mintára akciók meghirdetésére kötelezi a kereskedelmi vállalkozásokat. A kormányszóvivő részleteket ekkor még nem árult el, jelezte, hogy a részletek kidolgozása még folyamatban van, és június elsejétől léphet életbe a szabályozás.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és az Agrárminisztérium időközben lefolytatta a a szabályozáshoz szükséges egyeztetéseket a legnagyobb kereskedelmi láncokkal és szövetségekkel. A beérkezett javaslatokat pedig figyelembe vette a részletszabályok kialakításánál – írja közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. 

Minden boltban 

A kötelező akció szabályai a következők lesznek: 

  • A kötelező akciózást a kereskedők 2023. június 1. és 2023. szeptember 30. között kötelesek bevezetni.
  • Akciós időszaknak minősül a hét csütörtöki napján 0 órától a következő hét szerdai napján 24 óráig terjedő időtartam vagy a kereskedő által szabadon választott, egybefüggő 168 óra időtartam.
  • Kereskedőnek az minősül, aki a Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszerében „4711 – Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem” megjelöléssel feltüntetett tevékenységet főtevékenységként folytat, és a nettó árbevétele a 2021. évben az 1 milliárd forintot meghaladta. A rendelet az üzletben vagy bevásárlóközpontban folytatott kereskedelmi tevékenység mellett a csomagküldő kereskedelemre is kiterjed.
  • 20 akcióköteles termékkategória került meghatározásra, többek közt a következők: baromfihús; sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek; tej, tejföl és helyettesítői; sajt; kenyér; péksütemények; száraztészta, rizs, egyéb ceráliák; friss gyümölcs; friss zöldség; készételek, fűszerek, ételízesítők.
  • A kereskedő köteles az akciós időszakban termékkategóriánként legalább egy termék vonatkozásában, az elmúlt 30 napban általa alkalmazott legalacsonyabb bruttó kiskereskedelmi árhoz képest legalább tíz százalékkal alacsonyabb árat alkalmazni.
  • A legalacsonyabb bruttó kiskereskedelmi ár megállapítása során nem kell figyelembe venni a termék azon árcsökkentett bruttó kiskereskedelmi árát, amelynek alkalmazására a termék minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejének lejárta miatt, az azt megelőző 72 órában került sor.
  • Az árcsökkentés alkalmazása során egyéb költség vagy díj nem számolható fel.
  • A kereskedő köteles az árcsökkentéssel összefüggő tájékoztatást az üzletben jól látható helyre kifüggeszteni, valamint a reklámtevékenységéhez kapcsolódóan az online felületén feltüntetni.
  • A kereskedő az akciózás időtartama alatt a kötelező akcióval érintett termék vonatkozásában köteles abból megfelelő mennyiséget árusítani annak érdekében, hogy a vásárlók kiszolgálása folyamatosan biztosított legyen.
  • A fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzése folyamatos lesz, az előírások megsértése az adott esettől függően 500 ezer és 3 millió forint közötti bírságot vonhat maga után.

20 termékből áll majd az akciós kosár

A Nagy Márton vezette minisztérium szerint a kötelező akcióra vonatkozó részletszabályok hamarosan megjelennek a Magyar Közlönyben is. Az Orbán-kormány a szabályozástól azt várja, hogy az árak csökkentésével és a versenyhelyzet fokozásával megállítható a túlárazás, így a kötelező akciózás már a közeljövőben hozzájárulhat az infláció letöréséhez.

Az intézkedés hatására minden héten a vásárlók rendelkezésére áll majd egy 20 termékből álló akciós árú élelmiszerkosár az adott boltban, amit a korábbiakhoz képest olcsóbban vásárolhatnak meg.