Torkán akadt a kolbász, a rendőrök mentették meg az idős férfit

2023.05.05. 16:07 Módosítva: 2023.05.05. 18:41
Egy idős férfi torkán akadt a falat, a járőrök szerencsére ismerték a Heimlich-fogást.

A rendőrök május 1-jén este egy ceglédi rendezvény biztosítási feladatait látták el, amikor a rádióforgalmazásban végigsöpört az információ: eltűnt idős férfit keres aggódó felesége. A járőrök megtalálták a sült kolbászát jóízűen falatozó nyugdíjast.

Megvárták, amíg befejezi az ételt, majd gondolták, inkább közrefogva biztonságban hazakísérik a térben és időben nehezen tájékozódó férfit. A séta közben a férfi hirtelen elgyengült, a rendőrök kérdésére már nem tudott válaszolni, csak tátogott, nehezen vette a levegőt és a torkára mutogatott. Arcszíne is megváltozott, több kérdésre nem maradt idő, eljött a cselekvés pillanata – írja a police.hu. 

Míg az egyik rendőr a rendezvényen lévő mentőkhöz szaladt segítségért, társa először az idős hátát kezdte ütögetni, sajnos hatástalanul. A járőr módszert váltott: hátulról átkarolta az akkor már az életéért küzdő és egyre jobban gyengülő férfit, majd Heimlich-fogással többször összenyomta a tüdőt, az így megnövekedett légnyomás pedig kipréselte a félrenyelt falatot. Az idős férfi ki tudta köpni, és egy mély levegővétel után már beszélni is tudott. Még nagyon gyenge volt, a színe viszont visszatért, és gond nélkül lélegzett.

A biztonság kedvéért a mentők kórházba vitték, aggódó nejét pedig a rendőrök megnyugtatták. A férfit az eset után személyesen is meglátogatták a rendőrök, hogy meggyőződjenek arról, minden rendben már vele.