Meghalt Entz László

2023.05.08. 16:08
Hetvenkét éves korában meghalt Entz László érsebész professzor. Az orvos tudományos munkájával elévülhetetlen érdemeket szerzett a Semmelweis Egyetemnek és Magyarországnak.

Május 6-án, szombaton meghalt Entz László érsebész professzor, a Semmelweis Egyetem korábbi érsebészeti tanszék vezetője, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egykori igazgatóhelyettese. A sebész számos hazai és nemzetközi tudományos társaság tagja és az egyetem emeritus professzora volt. 

A Semmelweis Egyetem közölte: saját halottjának tekinti Entz Lászlót, akinek halálát érprobléma okozta. A professzor hirtelen rosszul lett a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kapujában, életét nem sikerült megmenteni.

Entz László 47 éven keresztül dolgozott a Semmelweis Egyetem és a városmajori klinika érsebészeként.

Szakmai előmenetelét az általa elvégzett sok ezer érsebészeti műtéti beavatkozáson túl németországi tanulmányútjával, számtalan hazai és nemzetközi kongresszusi előadásával, publikációs aktivitásával, kiterjedt nemzetközi szakmai kapcsolatrendszerével alapozta és erősítette meg.

„Szakmai elkötelezettségét, a betegek iránti tiszteletét, a munkatársaihoz való viszonyulását a családi indíttatáson túl olyan városmajori orvoslegendáktól tanulta, mint Szabó Zoltán szívsebészprofesszor vagy Szabó Imre, a magyarországi érsebészek doyenje” – közölte az egyetem.

Hivatásában elért eredményei nyomán 2021-ben megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét.

A Semmelweis Egyetem Soltész Lajos Emlékéremmel, valamint Pro Universitate díjjal is elismerte munkásságát.

„A városmajori klinika az életemet jelenti: az ember arra született, hogy dolgozzon, és ha azt csinálhatja, amit szeret, az egy adomány – nyilatkozott munkájáról Entz László egy vele készített interjúban.