Kiderült, miről beszélt Ferenc pápa a magyar jezsuitákkal

MG 0562
2023.05.10. 06:06
Ferenc pápa a magyar jezsuita közösségnek elárulta, hogy miért jött el Magyarországra, hogyan gondol a fiatal generációra, és elmondta véleményét a szexuális bántalmazókról is. A katolikus egyházfő szólt magyar lelki vezetőjéről, Jálics Ferencről, és arról is beszélt, hogy a modern kori ember hogyan kapcsolódhat Istenhez.

Ferenc pápa magyarországi látogatásán a magyar jezsuitákkal is találkozott április 29-én. Az egyházfőt András Attila, a magyar jezsuita rendtartomány provinciálisa köszöntötte 32 jezsuita társaságában. A találkozón szó volt az ifjúság helyzetéről, a magyarországi látogatás okáról, a szexuális bántalmazásról, Jálics Ferenc jezsuita atyáról és a modern világ Istennel való kapcsolatáról is.

A fiataloknak fontos a hitelesség 

A jezsuita.hu beszámolója szerint a magyar jezsuiták először azt kérdezték a szentatyától, hogy szerinte miként segíthetnének a fiatalokon. A pápa azt mondta: a tanúságtétel a válasz, vagyis az igazság képviselete és annak kinyilvánítása. „Tanúságtétel nélkül nem jutunk semmire. A tanúságtétel pedig következetes életvitelt jelent.”

A kulcsszó a hitelesség

– mondta az egyházfő, hozzátéve: „Hagyjuk, hogy a fiatalok elmondják, amit éreznek. […] Hitelességet várok a fiataloktól, hogy úgy mondják el a dolgokat, ahogy vannak, a nehézségeket, a bűnöket… Neked, mint növendéknevelőnek pedig meg kell tanítanod a fiatalokat a következetességre” – válaszolta András Attilának.

Arról is beszélt, szerinte a fiatalokkal világosan kell beszélni, de nem agresszívan. „A fiatalok megérzik, ha nincs következetesség” – árulta el. Kifejtette, fontos az is, hogy a fiatalok párbeszédet folytassanak az idősekkel.  

Emlékezzetek Joel próféta jövendölésére: az öregeknek álmaik lesznek, a fiatalok pedig prófétálni fognak

– mondta.

Betartotta ígéretét

Arra a kérdésre, hogy miért jött Magyarországra úgy felelt: ígéretet tett.

Az első alkalommal Szlovákiába kellett mennem, de előtte Budapesten volt az eucharisztikus kongresszus. Ezért jöttem ide csak néhány órára. De megígértem, hogy visszajövök, és vissza is jöttem

– jelentette ki.

„A bántalmazót el kell ítélni, de mint testvért”

A magyar jezsuita közösség arról beszélt, hogy ha Isten mindenkit szeret, akkor a bántalmazókat is. Ennek kapcsán azt kérdezte a pápától, hogy miként lehetne szeretni a szexuális bántalmazókat.

Egyáltalán nem könnyű. Mára megértettük, hogy a bántalmazás, a visszaélés rendkívül nagy kiterjedésű valóság: van szexuális visszaélés, pszichológiai bántalmazás, gazdasági kizsákmányolás, migránsokkal való visszaélés… Te a szexuális bántalmazásra utalsz. Hogyan közelítsünk a bántalmazókhoz, hogyan beszéljünk a bántalmazókkal, akiktől undorodunk? Igen, ők is Isten gyermekei. De hogyan lehet őket szeretni? Nagyon erős a kérdésed

– mondta a pápa, majd hozzátette, a bántalmazót el kell ítélni, de mint testvért.

Szerinte az elítélést a szeretet cselekedeteként kell felfogni. Mint mondta, az ellenség szeretetének van egy logikája, egy módja, mely így is kifejeződik, és ezt nem könnyű megérteni, megélni. „A bántalmazó ellenség. (…) Büntetést érdemelnek, de lelkipásztori gondoskodást is” – közölte.

„Jálics Ferenc jó ember volt”

Jálics Ferenc jezsuita atya Ferenc pápa magyar lelki vezetője volt. Jálics Ferenc 2021-ben halt meg 94 éves korában. Kihívásokkal teli életéről az Index is írt.

A pápa elmondta, Jálics jó ember volt, Isten embere, istenkereső ember, de egy olyan közeg áldozatává vált, amelyhez nem tartozott. Szerinte ezt ő maga is megértette. Ez a gerillák közege volt, akik azon a helyen tevékenykedtek, ahol ő lelkipásztori szolgálatot végzett. „A két kötetben közzétett dokumentációban megtaláljátok az igazságot erről az esetről” – árulta el.

Veszélyes a modernség ellen fordulni

A II. vatikáni zsinat beszél az egyház és a modern világ kapcsolatáról. A jezsuiták ennek kapcsán kérdezték a pápától, hogy hogyan lehet összeegyeztetni az egyházat és „a modernségen is túllépett valóságot”.

A hátrafordulás nem őrzi meg az életet, soha! Változni kell, hiszen – ahogy Lerinumi Szent Vince a Commonitorium primum című művében kijelenti – a keresztény vallás dogmája is fejlődik: „az évek múlásával megerősödik, az idő haladtával fejlődik, a korral egyre mélyebb megismerést nyer

– mondta.

A veszély ma a visszafordulás, a modernség elleni reakció. Ez a nosztalgia betegsége

– tette hozzá.

A beszélgetés végén Ferenc pápa megköszönte a beszélgetést és áldást adott a közösségre.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: Ferenc pápa 2023. április 30-án. Fotó: Németh Kata / Index)