A kötelező akciók válságba sodorhatják a vidéki kisboltokat

2023.05.10. 17:24
Büttl Ferenc közgazdász szerint a kötelező akciók érdemben nem csökkentik az inflációt, miközben a vidéki kistelepüléseken működő boltok komoly problémákkal nézhetnek szembe, mert elhagyják őket a vásárlóik.

Büttl Ferenc közgazdász az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, hogy a kötelező akciózás miatt a vidéki kisboltok még nagyobb problémákkal nézhetnek szembe. A szakértő úgy véli, hogy megvalósulhat decemberre az egy számjegyű infláció, azonban az éves infláció magasabb lehet, mint a kormány által hangoztatott 15 százalékos pénzromlás.

Szentkirályi Alexandra a Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány görög és francia mintára akciók meghirdetésére kötelezi a kereskedelmi vállalkozásokat. A kötelező bolti akciókat 2023. június 1-je és 2023. szeptember 30-a között kötelesek bevezetni a kereskedők. Akciós időszaknak minősül a hét csütörtöki napján 0 órától a következő hét szerdai napján 24 óráig terjedő időtartam vagy a kereskedő által szabadon választott egybefüggő 168 óra időtartam.

A kormány rendeletben 20 termékkategóriát vont kötelező akciók alá. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint az akció idején a kereskedő köteles termékkategóriánként legalább egy termék vonatkozásában az elmúlt 30 napban általa alkalmazott legalacsonyabb bruttó kiskereskedelmi árhoz képest legalább tíz százalékkal alacsonyabb árat alkalmazni.

Elhagyják a vásárlók a vidéki kisboltokat

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a kormányzat által meghatározott termékkör napi árát előző nap le kell jelenteniük bizonyos kiskereskedelmi cégeknek, amiből nagyjából 5-6-7 darab lehet Magyarországon

– fogalmazott Büttl Ferenc. A közgazdász szerint ez pluszinformációt juttathat el a fogyasztóknak.

A szakember szerint abban az értelemben javíthat piaci hatékonyságot a kötelező akciózás, hogy az informáltság minél jobb a piacon, annál optimálisabb döntést tudnak hozni a vásárlók is, de vannak olyan mellékhatásai, amik nem feltétlenül kívánatosak. Büttl Ferenc úgy véli, hogy aki kimarad a kötelező akciózásból, elveszíti ezt a megjelenési, információs felületet. Úgy gondolja, hogy azoknak is érdemes csatlakozniuk az akciózáshoz, akiket nem köteleznek rá, de nagyobb üzletek, hogy találkozzanak velük az online adatbázisban.

A vidéki kistelepülésen működő boltok még nagyobb problémákkal nézhetnek szembe, még válságosabb helyzetbe kerülhetnek, mert elhagyják őket a vásárlóik

– mondta a műsorban a közgazdász.

A közgazdász szerint a kötelező akciók érdemben nem tudják csökkenteni az inflációt.